Атанас Атанасов: Протестите срещу Изборния кодекс са съвсем основателни

17:47, 27 апр 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Атанас Атанасов е български юрист и политик от партиите Съюза на демократичните сили (до 2004) и Демократи за силна България (ДСБ) след 2004г. В 43-то Народно събрание Атанасов бе председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, но подаде оставка, след като това направи и правосъдният министър Христо Иванов, а лидерът на ДСБ Радан Кънев пък обяви, че излиза в опозиция. Поводът за това бяха приетите конституционни промени, касаещи съдебната власт. 

 

София Topnovini.bg разговаря с Атанас Атанасов по темата за протестите в България и чужбина заради приетите на второ четене поправки в Изборния кодекс, свързани със задължителното гласуване и секциите зад граница. Припомняме, че за тях беше решено съгражданите ни извън България да могат да упражнят правото си на вот само в посолства и консулства. Освен това, депутатите решиха и да не бъде създаден избирателен район "Чужбина".

 

Атанасов коментира и проведения днес избор на двама нови членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на парламента. За тях той посочи, че нямат сериозен опит в областта на медиите.

 

Г-н Атанасов, как ще коментирате снощните протести срещу поправките в Изборния кодекс? Българите и в страната, и в чужбина се обявиха против задължителното гласуване и това изборните секции зад граница да са само в консулства и посолства. Как гледате Вие на тези текстове?

 

Хората реагират, защото с тези текстове определена част от избирателите се лишават от избирателно право. Съвсем основателен е протестът. Не бива тези, които подкрепят промените да се учудват на тази реакция. Тя е съвсем нормална, защото става въпрос за ограничаване на конституционно право. 

 

Как трябва да реагира парламентът след подобна ескалация на напрежението? Снощи имаше и задържан протестиращ, хвърлени яйца по сградата на парламента. 

 

Това сме го гледали и друг път с хвърлянето на предмети. Това със задържания трябва да бъде изяснено. Днес с колегата Петър Славов пуснахме въпрос към министъра на вътрешните работи, защото има разпространено видео в Интернет. На него се вижда, че полицаят, който получил увреждания, според твърденията му, сякаш е симулирано падане наземята. Ако има симулация с цел да бъде провокиран протестът, трябва да се потърси отговорност за това действие. Необходима е и проверка, разбира се. 

 

Какъв е коментарът Ви за проведения избор днес в пленарна зала за нови двама членове в Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на парламента?

 

Това е едно от действията на Народното събрание, с което се задълбочава недоверието в обществото към тази институция. Избира се толкова важен регулатор без никакъв дебат. Никой не стана да се изкаже. Тези, които предлагат и искат някой да бъде избран, да бяха излезли да обяснят поради какви качества този или онзи трябва да бъде избран. Отделно от това, тези, които бяха гласувани за мен за абсолютно анонимни хора. Нищо лошо не искам да кажа, но те не са известни в средите, които ще трябва да регулират.

 

Явно става въпрос за задкулисна договорка между някои от политическите сили. Няма прозрачност и дебат за качествата на тези хора. Това е една имитация на плурализъм. Такъв род действия ме връщат във времето на късния Тодор Живков, когато се имитираше перестройка. По-възрастните хора се сещат, когато Живков обясняваше как трябва да се снишим. Този тип имитация периодично се проявява в различни действия на властта изобщо - имитираме съдебна реформа, а на практика бетонираме зависимата прокуратура. Сега на мода е да имитираме борба с корупцията. Получава се обаче онзи ритуал, известен в българските традиции, когато пролетно време на някои животни им пускат кръв, за да бъдат по здрави. В действителност имитираме и демокрация, а на практика имаме авторитарно управление.

 

Какво знаете Вие за името Розита Михайлова?

 

Тази дама, както и другата - София Димитрова, които бяха избрани, от биографичните данни за тях не виждам да имат някакъв сериозен опит в тази област. 

 

Тогава какви качества според Вас трябва да притежава един член на Съвета за електронни медии (СЕМ)?

 

На първо място трябва да е човек, който дълго време се е занимавал с медии. На второ, да има репутацията на независим човек, който взима решенията си по вътрешни убеждения. За тези хора нищо не знаем. Между другото някои от отхвърлените кандидати имаха тези качества. Например гласувах за Васил Чобанов, Кин Стоянов и Иво Драганов, защото през години съм ги чувал в публичното пространство като журналисти със своя  независима позиция. За тези дами никъде нищо не съм чувал за тях.