Цветан Цветанов: Стоим плътно зад София Владимирова като член на СЕМ

16:12, 27 апр 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Цветан Цветанов е един от тримата заместник-председатели на партия ГЕРБ и председател на парламентарната група в Народното събрание. Беше вицепремиер и министър на вътрешните работи в първото правителство на Бойко Борисов.

София Topnovini.bg разговаря с Цветанов за избора на двамата нови членове от квотата на парламента в Съвета за електронни медии (СЕМ). Едната кандидатура на София Владимирова е издигната именно от него и група народни представитеи. Освен тази тема, той коментира и промените в Изборния кодекс и текстовете, които предизвикаха масови протести не само в България, но и в чужбина.

Г-н Цветанов, днес парламентът избра двама нови членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на Народното събрание. Едната кандидатура е издигната именно от Вас. В този ред на мисли ще успеят ли София Владимирова и Розита Михайлова да се справят със задачата да работят за доброто име на СЕМ? Имаше и коментари, че не се е провел дебат в зала преди гласуването, което не било нормално. Защо?

Всеки един избор, който се прави от българския парламент, има гласувани изборни правила, по които се прави изборът. Знаете, че най-голямата отговорност е при публичните изслушвания от съответната ресорна комисия. В случая комисията, която пряко отговаря за медиите, е направила публичното обсъждане и всички кандидати са били изслушани. Докладът, който беше представен от председателя на комисията е достатъчен, за може всяка една от парламентарните групи да си формира мнение.

Имаше коментари, че в регулатора влизат актриси и пресаташета, което ще понижи доверието на обществото в съвета. Как гледате Вие на подобни твърдения?

Това е изборът на залата. Това, което мога аз да коментирам са качествата на кандидатурата на ГЕРБ - София Владимирова. Зад нея стоим плътно и мога да припомня, че тя имаше един мандат в СЕМ, макар и не цял. Има качества, запозната е в детайли с начина, по който функционират медиите. За мен по-важното е, че имаше избор, който да запълни свободните места и оттук нататък това ще е независим орган, който ще трябва да направи важни решения в тази сфера.

С какви мотиви издигнахте София Владимирова и какви са отзивите за нея от времето, когато е била член на СЕМ?

Отзивите са много добри. За мен е много важно, че концепцията й е била възприета добре от всички наши представители в Комисията по култура и медии. Тяхните мотиви са, че кандидатурата се е представила много добре и затова всички застанахме зад нея.

А какво е мнението Ви за другата кандидатура - тази на досегашното пресаташе на НКЖИ Розита Михайлова?

Розита Михайлова има познания в сферата на медиите и това, което мога да кажа е, че събра най-много гласове, защото получи подкрепа от останалите парламентарни групи. Може би този въпрос трябва да бъде зададен и към тях. Всяка една от парламентарните групи имаше възможност да излъжи свой кандидат и да бъде разглеждан като потенциално избран член на СЕМ.

Няма как да нe Ви попитам и за снощния протест пред парламента за приетите поправки в Изборния кодекс. Сградата беше обстрелвана и с яйца, имаше и задържано лице. С каква информация разполагате Вие по случая?

Не знам нищо по този случай. Смятам, че Изборният кодекс се гласува и винаги, когато е имало подобен дебат по тези правила, са се предизвиквали определени политически противопоставяния. В тази посока ГЕРБ беше категорична, че преди местните избори, няма да правим промяна на Изборния кодекс.

Голяма част от предложенията, които се обсъждат в пленарна зала, са предложени от дадени парламентарни групи преди година-година и половина. Знаехме, че правилата не трябва да бъдат променяни в последния момент за местните избори, а отварянето на сегашната процедура за дебати за промени в изборното законодателство, бяха продиктувани от проведения референдум. Знаете, че трябваше да се произнесем и да приложим това, което беше взето като решение и електронното гласуване да намери място в Изборния кодекс.

Имаше 14 предложения от парламентарните групи. На първото гласуване всички минаха и между двете четения имаше сериозен дебат. Тук най-голямата отговорност и тежест падна върху правната комисия и затова се надявам, че след приключването на този дебат, имаме достатъчно време за провеждането на президентските избори. Убеден съм, че повече няма да има подобно отваряне на Изборния кодекс, защото винаги ще провокира подобно политическо напрежение?

Протестите и в чужбина, и в България са против това гласуването зад граница да става само в консулства и посолства, тъй като щяло да затрудни хората там. Има ли вариант да преразгледате това решение и да удовлетворите исканията им, така че и двете страни да са доволни?

Винаги, когато имаме обсъждания и трябва да се вземат определени решения, това води до много разумни отстъпки, които трябва да се направят. В тази посока всичко все още е в дебат. За секциите има компромисно решение, което вчера беше дискутирано между председателите на парламентарните групи заедно с премиера Бойко Борисов. Убеден съм, че днес може би ще намерим някакво решение и по формулирането на конкретния текст, който ще бъде приет в окончателния си вариант утре. Предлагаме да се откриват определен брой секции извън консулствата и посолствата. За това обаче, ще трябва да се търси подкрепата на всички формации.

Ако все пак ескалацията на напрежението в обществото и протестите  продължат, какво ще предприемете? Готови ли сте на разговор с протестиращите?

Смятам, че тези гласувания в парламента е имало възможност да бъдат обсъждани в много широк формат - и с неправителствения сектор, и с представители на всички заинтересувани страни. Мисля, че всичките тези 8 парламентарно представени групи представляват голяма част от българското общество.

Не виждам нищо лошо да чуем и различните мнения, които има и в някои групи в обществото, но това е част от демократичния процес. Винаги съм казвал, че високата избирателна активност може да даде истинската представителност на българските граждани. Затова може би колегите от "Патриотичния фронт" заложиха на задължителното гласуване. Знаете, че то пък беше инициатива на над 500 000 граждани, които се подписаха в инициативния комитет на бившия служебен министър проф. Георги Близнашки.

Как ще коментирате изказванията на премиера Бойко Борисов, че първо беше "за" задължителното гласуване, после "против"? Какво Ви обясни на срещатата вчера по темата?

Не мога да коментирам изказванията на премиера. Мога да кажа каква е волята на всички тези, които са упражнили правото си на гласуване в пленарна зала.

То е на база на това, за което разговаряме с всички парламентарни групи - Реформаторския блок, АБВ, "Патриотичния фронт", ГЕРБ и други народни представители.