Калоян Кирилов: Daskal.eu предлага интерактивни частни уроци

11:02, 14 апр 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Калоян Кирилов е един от основателите на платформата daskal.eu. Сайтът комбинира предимствата на класическото преподаване и неограничените възможности на новите технологии. Създателите на платформата са си поставили за цел да помогнат на всеки, който иска да добие нови знания, без значение на каква възраст е. Благодарение на платформата и новите технологии всеки един има достъп до най-добрите преподаватели, от всяка част на страната, по всяко време.

Разкажи ни накратко за платформата daskal.eu?

Daskal.eu е платформа, която позволява на един човек или ученик да посещава курс по определен предмет. Нещо като частни уроци на своя компютър. Става въпрос за обучение с учител на живо, а не за предварително записани видеолекции. Това се случва благодарение на уникалната платформа, която сме разработили - имаме видеоконферента връзка (виждате се и се чувате с лектора) и виртуална интерактивна бяла дъска, на която може да се пише, чертае и решават задачи в реално време.

Колко човека стоят зад проекта и защо решихте да се занимавате с това?

Акционерите в компанията сме трима. Имаме още двама души, които ни помагат с маркетинга и по-специално с дигиталния маркетинг. Имаме преподавател от Софийския университет с над 15 г. опит в e-learning, както и един офис сътрудник. Отделно имаме трудови правоотношения с над 30 преподаватели, но те са в отделна категория.

Защо да използваме платформа като вашата, а не скайп?

Скайп е чудесен инструмент, но той не е разработен за обучение. Като резултати платформа като нашата предлага много функции, необходими за да се обучаваш, които ги няма в скайп. Например при нас може да се чертае, записва се урокът, имаш математическа тетрадка, можеш да пишеш върху PDF документ, всичко е интерактивно и става на един екран. На сайта ни има видео как работи дъската и ясно се вижда разликата.

Как се финансирате?

На този етап изцяло с лични средства, но в момента търсим финансиране за следващия етап на развитие.

Мислиш ли, че българските ученици излизат от училището подготвени за живота?

Дори преди 25 г., когато аз бях ученик, училището не подготвяше хората за живота, а сега още по-малко. Аз лично смятам, че е по-важно един човек да се научи на отговорност, на спазване на крайни срокове, да спазва обещанията си, как да намира необходимите ресурси за да свърши дадена работа, а не да научи дадена формула или израз. Това обаче май не е основен приоритет на формалното образование и ще трябва семейството да се погрижи. Ако не се случи, ще продължават фирмите да се оплакват, че на хората им липсват т.нар. „меки умения“.

Какво може да се подобри в българското образование?

Не съм специалист и не мога да кажа със сигурност. Мога да взема отношение като родител, но това е дълга и сложна тема. Няма еднозначен отговор. Дори ако горните неща залегнат малко в учебната програма, ще е голям напредък за образованието на хората. Когато имаш Google, всички факти лесно се научават. Другото е трудно да научиш.