Ясен Тодоров: Не правим кризисен ПР, искаме да опазим съдебната система от политизиране

07:21, 01 мар 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Ясен Тодоров е председател на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС). От лятото той представлява кадровия орган на съдебната система в Националния съвет по антикорупционни политики към Министерския съвет.Тодоров беше в Хасково със свои колеги на церемония по встъпване в длъжност на прокурор в Окръжна прокуратура.

Г-н Тодоров, ВСС ще образува ли проверка на председателя на Софийски градски съд след нещата, които излязоха за самоубийството на съдия Цветан Ценов?

Знаете, че в момента се води досъдебно производство за склоняване към самоубийство на съдия Цветан Ценов. ВСС няма как да прави паралелна проверка за самото самоубийство. Не искаме с нашите действия да попречим на разследващите органи. Това, което може би не знаете, че във ВСС са постъпили две жалби, в които се описват някакви нередности с работата на съдия Ценов в СГС. По тези жалби ВСС ще извърши проверка. Но не искам да споменавам подробности.

Става дума за едно от делата за вакъфските имоти, за учредяването на партията на Лютви Местан, за Главния мюфтия?

Не искам да навлизам в подробности. Но има жалби, в които се твърди, че на съдията е оказван натиск по определени търговски дела.

И натискът е от председателя на СГС – Калоян Топалов. Така ли?

Не казвам конкретно, че е от председателя, а че е имало натиск върху него. Нека изясним тия неща и ще излезем с резултатите.

Не виждам каква е причината ВСС да не образува проверка, защото вече излязоха материали, че вечерта преди самоубийството двамата са разговаряли и има реплика – „ще бъдеш опраскан от най-високо ниво”. А нали ВСС е най-високото ниво в съдебната система?

Аз съдия Ценов не го познавам до момента на трагичния инцидент, не съм чувал името му. Но аз Ви казах, че не може да правим проверка на тези неща, защото ако те са верни, те имат връзка със самоубийството и трябва да се занимава прокуратурата. Нека първо разследващите докажат фактите. Няма как ние да правим паралелно това.

По вашата логика тогава оказвате влияние върху съда по казуса Яневагейт, защото правите проверка, а делото е в съдебна зала?

Значи твърденията за натиск, за които ви казах върху съдия Ценов също ще бъдат проверени. Разговорът между двамата съдии обаче няма да е обект на нашата проверка, ако се стигне до потвърждаване на твърденията за някакъв натиск. Но понеже попитахте за Калоян Топалов, срещу него има подадени жалби от съдебните помощници. Проверката се прави от Етичната комисия към Апелативен съд – София. След като тя си свърши работата, ВСС ще решава дали трябва да се прави нещо.

Познавате ли се с Калоян Топалов?

Не, аз лично не. Предстои да бъде изслушан, ще представи доклад за свършеното откакто е председател на СГС. Знаете, че СГС е ябълката на раздора в съдебната система.

СГС е единственият, който прави раздори. В страната не се чуват кой знае какви проблеми. Никъде в страната не е имало проблем със случайното разпределение на делата, а само в София?

Не искам да се ангажирам с такова твърдение. Мога да се ангажирам с твърдение след като има доказани факти. Наистина в публичното пространство за много магистрати се тиражират различни неща.Вижте, проблеми има и в други органи на съдебната власт. Има над 2 500 жалби и сигнали срещу следователи, прокурори, съдии от цялата страна. Но проблемите са концентрирани в София, защото там са големите дела и разследвания.

Докъде стигна проверката с ударната бригада или шпицкомандата на Сотир Цацаров?

Следователят Бойко Атанасов е поканен на 7 март, за да бъде изслушан. А в същото време чакаме становище на Главния прокурор и на градския прокурор Христо Динев във връзка с твърденията на Бойко Атанасов. Всичко, което следователят изложи пред Биволъ, искаме да чуем какво е становището на лицата, които той упреква. Възможно е да се изслушват и други колеги от Столичното следствие. Предполагам, че в тази насока ще се развие проверката, защото едва ли всички следователи са на становището на Атанасов. Аз много години съм работил в следствието и мисля, че огромна част от хората не са съгласни с това, което казва Атанасов.

Но има и хора, които казват, че няма как протоколи за КТБ да отидат в бункера. Например, бившият апелативен прокурор на София, а сега адвокат обяснява, че щом са протоколи, значи са писмени доказателствени средства по смисъла на НПК. Щом са такива, трябва да са в кориците на делото, а не в кофите за боклук. И това изглежда много логично?

Предполагам, че ще получим отговори в становищата на Главния прокурор и на граския прокурор. Надяваме се, че ще стане ясно какво е било това всъщност в кофите за боклук.

Казахте, че ще ходите из страната при встъпването в длъжност на съдии и прокурори. Това кризисен ПР ли е или ще продължите да харчите парите на данъкоплатеца?

В никакъв случай не е кризисен ПР. Аз днес съчетавам своето идване и с атестация, която имам да правя тук. Наистина искам да чуя мнениено на колегите по места. Вие бяхте в залата и чухте, че атаките по ВСС и съдебната система идва от една съсловна организация, която парадира, че е най-многобройната. Тя не е такава. Лично мен ме притеснява, че вижданията на тази организация се припокрива в голяма степен с вижданията на определени политически кръгове. Това е недопустимо. Искам да опазим съдебната система от политизиране.

Какво ще опазвате, че тя е политизирана?

Не съм съгласен с това нещо, защото аз не съм зависим от нито един политик или политическа сила. Така че аз не съм съгласен с това твърдение.

Нямах намерение да Ви питам дали Вие пратихте смс-а на Бойко Борисов, а като че ли се застраховахте с този отговор?

Аз съм отговорил на този въпрос. Не съм изпращал аз този смс, защото никога не съм имал телефона на министър-председателя. А и не мисля, че това е най-важното нещо в държавата. ВСС ще излъчва всичко онлайн и всичко ще бъде публично. Няма да има нужда някой да праща смс-и на някого. Това е поредният скандал, който беше целен.