Азис Садула: ДПС е мъдра партия. Не взема повърхностни решения

11:11, 26 фев 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Азис Садула е новият общински лидер на Движението за права и свободи (ДПС) в Шумен. Той има собствен бизнес, прокурист е в две фирми. Член е на ДПС от 2005 г., а през 2007 г. е бил кандидат за кмет на община Шумен. Изкарал един мандат като общински съветник в местния парламент. Садула пое поста от депутата Бюнямин Хасан, който бе временно изпълняващ длъжността.

Г-н Садула, Вие се занимавате доста успешно с бизнес, кога и как решихте да започнете да се занимавате и с политика?

През 2005 г. станах активен член на партия ДПС, а през 2007 г. бях кандидат за кмет на Шумен. Работейки в бизнеса, видях през неговата призма всичко, което се случва около нас. За добро или лошо всичко зависи от политиките, които се провеждат в една държава.

Кой колкото иска да говори, че е независим и да се прави, че е само страничен наблюдател на нещата – не е така. Все още съвременното общество не е измислило по-добър начин за управление от парламентарната демокрация, така че е нормално всички ние, като будни граждани, да бъдем активни политици.

Не да се оплакваме, че някой решава нашия живот и го подрежда по някакъв начин, а да бъдем дейни и коректори на нещата, които се случват в родината ни.

През годините имаше много неща, за които си задавах въпроса защо не се случват в България, много проблеми има за решаване – с пенсионерите, с детските градини, с болните, с какво ли не. Стигнах до извода, че за всичко трябват средства.

Когато има работещ бизнес, който печели и си плаща данъците, заплатите, плаща си всички разходи на общината и държавата, тогава ще има средства в държавата и при едно добро управление и контрол на обществените пари ще има подобряване на жизнения стандарт и средата на всички хора.

Аз като бизнесмен и човек, който се занимава с производство, си направих една равносметка как бихме повлияли на нещата, така че да се променят.

По време на правителството на Пламен Орешарски видях, че при едно точно поставяне на проблемите и знаейки начинът на решаването им се постигат резултати.

Тогава направихме няколко важни срещи с ръководителите на държавата, дадохме нашите идеи и мисля, че това вече се вижда – има близо 2.5 млрд. лв. повече събрани данъци. Това означава, че бизнесът лека-полека е започнал да се раздвижда и нещата се подобряват.

Четирите закона, които предложихме, са Законът за насърчаване на производството, Закон за защита на конкуренцията, Закон за банките и бързите кредити, Закон за гъвкавото работно време. Това всичко тръгна оттука и много ме радва факта, че всички политици разбраха, че това са важни неща, които ще помогнат на много хора.

Това е в интерес на държавата – когато има икономика, когато има производство, реално има добавена стойност, която вече може да бъде справедливо разпределена и да има пари за развитието на всички сфрери в страната.

С какво чувство заставате на този пост?

Усещах, че трябва да направя нещо повече за града, и не само. Уверен съм, че мога да направя предложения и за други промени, с които да запазим младите си тука – все пак най-ценното за едно човешко същество е да бъде сред близките си, децата му и внуците му да израснат пред него, да има топло семейно огнищо. А то какво стана – ние станахме износители на работници, а не на стоки.

България е толкова богата на какво ли не – на земя, природа, море, всичко си има. Единственото, което трябва да направим е всички да седнем на една маса и да си решим проблемите – няма кой друг да ни ги реши.

Как в едно изречение може да се изрази това, което искате да постигнете начело на общинската структира на ДПС?

Конфуций е казал, ако мечтите са непостижими, не ги сменяйте, а променете подхода.

Имаме големи мечти, и мисля, че ще ги постигнем със смяна да подхода. Мечтите няма да сменим.

Какви са Вашите приоритети?

Аз съм човек обединител, с позитивна мисъл, и прощаващ, и насърчаващ. Мисля, че добротата е нещо, което развива света. Това ни е дадено. Ние като хора не трябва да забравяме това.

Преди няколко месеца имаше местни избори, какво показа анализа Ви, как стои ДПС в община Шумен?

Има лек спад от предните местни избори. Това се дължи на няколко фактора, които са чисто партийни. Мисля, че ще можем да ги решим тези проблеми. 2007 година, когато бях кандидат за кмет, имахме около 1000 гласа повече. Ще направим анализ на спада на галсовете, мисля, че имам много по-голям потенциал.

Политиците са за това – да печелят доверие. Ще работим, за да спечелим доверието на електората.

На какво се дължи тази разлика от 1000 гласа?

Има няколко фактора. Единият е демографският фактор. Другият е доверието. Когато хората видят, че се прави много в техен интерес – тогава се печели доверие. Когато имаш доверието на избирателя, може да направиш предизборна кампания.

Моето виждане е, че кампания не трябва да се прави един месец преди датата на изборите, а трябва да си сред хората и да правиш всичко възможно да ги обгрижваш през цялото време.

Вие така ли ще подходите?

Да.

Как ДПС ще работи с другите партии в Общински съвет - Шумен?

Ние ще подкрепяме всички добри идеи и ще бъдем градивна критика и коректор за нещата, които не одобряваме. Важните точки, които се приемат в местния парламент, ние ги анализираме. Имаме събиране с нашите съветници, анализираме детайлно, взимаме мнение от самата общественост и след това решаваме как да гласуваме.

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан даде заявка, че ще създаде нова партия. Отразява ли се това на активистите на Движението в Шумен ?

Засега не съм забелязал членове на ДПС да симпатизират на друга партия.

Какво предстои в партиен план?

Предстои да се направи събрание на общинския съвет на партията, на което ще разгледаме най-належащи проблеми. Аз съм човек, който работи с колективен орган и решавам проблемите колективно. Там се гласуват точките и се взимат решени по населените места какво може да се направи. Обсъждат се и други идеи – социални, здравни, културни. 

В края на март предстои областна конференция. Там също ще се направят анализи. Ще видим и колко кандидати (за областен лидер б.ред.) ще има и ще се вземе решение.

Има ли имена, които се тиражират вече?

Подочуват се някой имена, но нищо не е решено. Някои неща се решават последните три дни.

Предстои и национална кондференция на партията. Има ли яснота за името на бъдещия лидер?

ДПС е мъдра партия. Не се вземат толкова повърхностно решенията. Сигурен съм, че лидерът, който ще бъде избран, наистина ще заслужава да бъде лидер на тази партия с 25-годишна история.