НАТО не иска Студена война с Русия, убеден е Столтенберг

15:20, 13 фев 16 / Свят 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русия е страна, с която НАТО не иска студена война. Това каза днес на Мюнхенската конференция по сигурността генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, съобщава ТАСС, цитиран от БТА.

По думите му отношенията с Русия трябва да се градят "на отбрана и диалог". "Повече отбрана и повече диалог", убеден е Столтенберг.

”Ядреното възпиране остава част от стратегията на НАТО, доколкото никой не бива да си мисли, че може да използва ядрени заплахи в обикновен конфликт”, допълни ръководителят на Северноатлантическия съюз.

"НАТО ще проведе безпрецедентно след Студената война укрепване на източния фланг в отговор на решителните действия на Русия", посочи Столтенберг.

Генералният секретар изтъкна, че не смята Алианса за лунатик, поел към конфликт с Русия.

Според него НАТО не се е отказал от проекта ЕвроПРО, който не е насочен срещу Москва. Ръководителят на организацията съобщи, че е разговарял с руския министър на външните работи Сергей Лавров за възможно провеждане на съвет Русия-НАТО.

Столтенберг подчерта, че ядреното споразумение с Иран не е причина НАТО да спре проекта ЕвроПРО, доколкото Иран, а и други страни, продължават да развиват програми за балистични ракети.

Междувременно руският премиер Дмитрий Медведев предупреди, че “Русия и Западът се хлъзгат към период на нова студена война”.

"Европейските политици повярваха, че създаването на един вид пояс от приятели по границите на Европейския съюз ще бъде гаранция за сигурност. Какъв е резултатът? Не пояс от приятели, а пояс на изключения", изтъкна Медведев, цитиран от Франс прес.

“Да се създава доверие е трудно, но трябва да започнем. Нашите позиции се различават толкова, колкото преди 40 години, когато в Европа имаше стена", подчерта руският премиер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама