Валери Симеонов: Турция забрани на Доган и Пеевски да влизат в страната заради пари

17:19, 11 фев 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на парламентарната група на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов в интервю за София Topnovini.bg по темата за забраната към почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски да влизат в Турция. 

 

По-рано днес излезе информация, че заради скандала със сваления от турските военновъздушни сили руски самолет Турция забранява Доган и Пеевски да влизат в страната. Според публикуваната статия, докато доскорошния лидер на ДПС Лютви Местан твърдял, че България като член на НАТО трябва да подкрепи Турция, почетният председател Ахмед Доган решил да подкрепи Русия.

 

Г-н Симеонов, стана ясно, че Турция е забранила на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от партията Делян Пеевски да влизат в страната. Какъв е Вашият коментар, какви са възможните причини за това?

 

Три са възможните сценария. Първият е примитивно първосигнално действие на самозабравило се проислямистко управление, което вижда в бълрарските граждани с турски произход или врагове, или слуги.

 

Вторият вариант е добре организирана сделка и организирано мероприятие, което цели да изтрие негативите от имиджа на ДПС и Ахмед Доган в лицето на българското общество и да ги представи като нежелани и че нямат нищо общо с турската държава.

 

Какво точно имате предвид под организирана сделка?

 

С други думи играта на доброто и лошото ченге. Пак с крайна цел връщане на ДПС в политическия живот, защото то в момента е в много сериозна криза и загуба на доверие основно сред българите мюсюлмани. 

 

Споменахте в началото, че са възможни три сценария. Кой е третият?

 

Третата причина са чисто икономически интереси. Отплатено е за определени операции, с които Доган не е успял да се справи. Това са икономически неща от рода на кой ще прави магистрала "Струма", дали ще е турска фирма, дали ще спечели търга или не, доколко ще бъде ефективно реализирано влиянието на Доган върху ГЕРБ, за да прокара някоя негова фирма, някой голям инфраструктурен проект и несвършена работа, поради което се прекратява връзката с тях. 

 

Кой според Вас е истинският сценарий?

 

Кой от тези варианти е истинският, не мога да преценя. Раздялата в никакъв случай не е била декларацията за сваления руски самолет, а за едни пари, които са идвали от Турция.