Европол предупреждава: "Ислямска държава" разполага тренировъчни лагери в Европа и планира нови атаки

12:33, 11 фев 16 / Свят 25 208 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В своя последен доклад от януари Европол предупреждава, че "Ислямска държава" (ИДИЛ) разполага свои тренировъчни лагери в цяла Европа. По данни, на европеската служба такъв лагер има в Белгия, а полицията там вече е предприела следствени действия.

"Ислямска държава" разширява своите действия, като определено се е фокусирала върху Европейския съюз, който от своя страна трябва да бъде подготвен за нови и по-мащабни терористични атаки, подобни на тези, които се случиха в Париж", се казва в изявление на Роб Уейнрайт, ръководител на Европол, разпространено от световните агенции.

Според европейската служба обучението в лагерите позволява на вербовчиците на ИДИЛ да тестват физическата подготовка и решимостта на желаещите да се присъединят към групировката.

Засилва се тенденцията за „братски събирания“ – аналог на лагерите, каквито други религиозни движения поддържат от десетилетия, посочва документът. Службата отбелязва, че атентатът от 13 ноември в Париж е извадил наяве необходимостта от подобряване на обмена на информация между страните членки на Европол.

"Ние не разполагаме с конкретни доказателства, че терористите използват системно бежанската вълна за да влязат в Европа и все пак, налице е реална опасност сунити от сирийската диаспора да станат податливи на радикализиране след пристигането си в Европа", се казва още в документа.

Според Европол, голяма част от чуждестранните бойци, които се присъединяват към водените от „Ислямска държава“ сражения, в миналото са били диагностицирани с психически проблеми. Според някои източници това са около 20% от членовете, според други процентът е още по-голям. 80% от присъединяващите се към групировката имат и сериозно съдебно минало.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама