Георги Лапчев: Лозенец стана изкупителна жертва на битката за местната власт

06:57, 09 фев 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Георги Лапчев е втори мандат кмет на община Царево. По образование е магистър по „Горско стопанство”, което завършва в Лесотехническия университет в София. Бил е зам.-директор на Държавно горско стопанство в село Кости и директор на ДГС–Царево. Влиза в политиката през 2011 г. Явява се на местните избори като кандидат от ГЕРБ и печели битката с тогавашния „червен” кмет Петко Арнаудов.

Г-н Лапчев, какви са очаквания ви за 2016 г. Ще посрещне ли повече туристи от миналата година най-зелената и най-морска община в България, както често обичате да определяте Царево?

Рано е да се говори, но индикациите са за по-добър сезон. През изтеклата 2015 г. лятото беше слабо за цялото Черноморие, но община Царево регистрира 15 % ръст. Това е в резултат на нашите политики, свързани с организиране на фестивали и атракциони, с които успяхме да привлечем най-вече български туристи.

Кои ваши политики ще продължите да развивате през тази година в общината и заложените средства в бюджета достатъчни ли са, за да се осъществят те?

През 2016 г. ще се случи онова, което сме си предвидили по план, а именно да продължим да развиваме нашите политики по отношение на социална насоченост, инфраструктура и общинско развитие и задължителното усвояване на евросредства, с които да постигнем всички тези цели.

Докъде стигнаха нещата с т.нар. адвенчър парк в Царево. Ще има ли и други нови атракции за туристите през това лято?

В момента изграждаме горската част от адвенчър парка, тя се намира в северозападната част на града. Там има изграден въжен град, има скейт пул, рампа за колела, всичко това е заградено в една 50-годишна борова гора. Паркът заема голяма площ и съоръженията в него ще предоставят възможност за забавление на жители и туристи. Тази горска част ще бъде свързана посредством велоалея, която преминава през целия град, с една друга част, която се намира близо до морето. Когато успеем да развием и морската част – изживяването за посетителите на град Царево ще бъде истинско приключение, свързано с море, планина и гора. Този пилотен проект сега разработваме в град Царево, но идеята е това да се случи и в Лозенец, Ахтопол, Синеморец и така да се превърне в запазена марка на цялата община.

Има и други хубави идеи, които са част от този проект, но сега няма да издавам всички тайни. Това ще се случи с помощта на общинския бюджет, с помощта на европейски средства и всички възможни форми на финансиране, за да видят тези проекти „бял свят“.

В началото на първия си мандат като кмет съборихте „Златна перла”. През тази година предвиждате ли още незаконно построени сгради на територията на община Царево да бъдат премахнати?

Важно е, че не сме допуснали нови символи на незаконното строителство. Тази година ще обърнем внимание на незаконното къмпингуване и замърсяване на плажната ивица и планината.

Миналото лято имаше проблем с достъпа да плажа в Силистар, където частници го бяха преградили и искаха пари от летовниците. Ще вземете ли мерки през идното лято да няма подобен случай?

Проблемът бе светкавично отстранен. Достъп до плажа ще има и през следващото лято.

Проблем от друго естество имаше на плажа в Лозенец – замърсяването на морето се превърна в национална новина. Какви са гаранциите, че тази година туристите ще се къпят в чисто море както на този плаж, така и на останалите във вашата община?

Скандалът в Лозенец, за мое огромно съжаление, а вече и жителите на Лозенец разбраха, че беше породен от предстоящата предизборна обстановка, която се разви в битката за местната власт. Проблемът бе решен няколко дни след всичко, което излезе по медиите. Жалко че това, че няма проблем, не бе така сензационно обявено. Решаването на този проблем е задача, която си поставихме още преди три години, когато Общината стана собственик на Пречиствателната станция и от тогава вървим стъпка по стъпка пътя, който държавата трябваше да измине преди 25 години. Пречиствателната станция беше реновирана.

От момента на скандала в Лозенец до настоящия момент е направен пълен анализ на целия воден отток и филтрирана вода на цялата канализационна система и канално помпени станции за това те как работят в синхрон, правилни ли са водните нива и по какъв начин те биват подавани към Пречиствателната станция, тъй като не само тя е проблемът в Лозенец. Сега е направен проект, с който тези грешки ще бъдат отстранени, в момента Общината се бори за финансиране. Този проблем трябва да бъде трайно отстранен и Лозенец да приключи веднъж за винаги с тази сага около мръсната вода. Аз знам, че морето в Лозенец тази година беше много по-чисто от други плажни ивици, за които няма да споменавам. Факт е, че Лозенец стана изкупителната жертва.

Преди 6 месеца казах в ефир пред няколко медии, че до година и половина този проблем ще бъде решен. Срокът тече, не сме спирали да работим и минута. Имам пресантиман, че това лято жителите и гостите на Лозенец няма да имат проблем с мръсната вода.