Инж. Николай Николаев: Пазарът на имоти се раздвижи. Най-търсени са земеделските земи и градските жилища

18:33, 07 фев 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Инж.Николай Стефанов Николаев е роден и израснал в Търговище. Строителен инженер – конструктор, завършил УАСГ - София и магистър по Мениджмънт от ИУ – Варна. Работи дълги години в Областно пътно управление – Търговище, където е бил последователно експерт, началник отдел и директор. От 2001 г. е активен оценител на недвижими имоти, а впоследствие и на машини и съоръжения, на земеделски земи, на търговски предприятия и на нематериални активи. В началото на 2013 г. създава Агенция за недвижими имоти „КСЕН“ в Търговище. Председател на обществени начала на Туристическо дружество „Никола Симов“ от 2009г., член и учредител на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране /КИИП/ и на Камарата на независимите оценители в България /КНОБ/.

Г-н Николаев, каква беше изминалата 2015 година на пазара на имоти в Търговище?

Добра си беше годината, като в първите месеци дори и при нас се усети ефекта от изтеглените гарантирани депозити от Корпоративна търговска банка.

Кои са най-търсените имоти в региона?

Най-търсени имоти в региона ни са земеделските земи и градските жилищни имоти. Разбира се доста сделки има и за вили, за празни парцели, за търговски и стопански имоти.

Какъв е профилът на купувачите?

Купувачите винаги са хора с възможности, било то да извадят пари в брой или да изтеглят кредит. В зависимост от типа имоти профилът е различен. Примерно за жилищни имоти, това са най-вече млади семейства или хора, купуващи с инвестиционна цел.

Спестяват ли хората за жилище или разчитат на банкови заеми? Как ще се отрази на пазара обещанието за падане на лихвите по заемите, особено по ипотечните?

Хората в България по принцип спестяват, парите на физическите лица в банките са над 40 милиарда лева. Има хора, които не щат и да чуят за банков заем и изцяло финансират покупката на имот със собствени средства. Има я разбира се и другата крайност – ако може да се финансира покупката на имота изцяло назаем, а все пак кредитът трябва да може да се обслужва спокойно, като се предвидят и възможни периоди с намаляване на доходите. Според мен истината е някъде по средата  – трудно е да се съберат всички пари за желания имот, все пак има и разходи по сделката, често трябват и за ремонт, за обзавеждане. Няма нищо лошо да си помогнем с банков заем, все пак това би ни спестило години докато се събират необходимите средства за постигане на мечтите, а рискът от инфлация, обезценяване  на парите и поскъпване на имотите се поема изцяло от спестяващите.

Лихвите, особено по ипотечните кредити, са вече доста добри и това раздвижва пазара, тъй като дава възможност да се взимат по-лесно кредити, а и да се връщат по-лесно. 

Има ли практика парите, които наши съграждани изкарват с работа в чужбина, да се връщат тук под формата на инвестиции в имоти?

Абсолютно. При сделките, финансирани със собствени средства, в повечето случаи има и пари от чужбина. Инвестицията в недвижим имот носи сигурност, а ако имотът се отдава под наем или под аренда, доходността е доста по-голяма от банковите депозити. За инфлацията вече споменахме.

Какви са цените в момента и каква е тенденцията, ще поскъпват или ще поевтиняват имотите?

Цените са нормални, пазарни, определящи се от търсенето и предлагането. Тенденцията е към леко поскъпване, но зависи от много фактори – местоположение, тип имот, демография, от икономическата среда, от международното положение и други.

Има ли интерес от страна на чуждестранни купувачи към имоти в нашия регион? Имаше години, в които чужденци купуваха масово къщи в нашите села, но като че ли този процес секна и се забелязва оттегляне от този пазар.

За съжаление няма сериозен интерес към нашия регион. Разбира се единични сделки винаги ще има, но предпочитанията са към морския бряг и към селата около Велико Търново.

В медиите има все повече случаи на хора, измамени при сделки с имоти. За какво трябва да се внимава, когато купуваме или продаваме?

Това е много дълга, да не кажа неизчерпаема тема. Винаги четири очи виждат повече от две. Трябва да се гледат много внимателно и самия имот, и документите му за собственост, и наличието на различни тежести върху имота. Както казваше една колежка: „Продавам къща с дядо”, тоест освен за ипотеки и възбрани е необходимо да се провери и за други тежести по ползването на имота. За продавачите е важно да си получат в срок парите по сделката. И не на последно място - внимавайте с кого се консултирате!

На пръв поглед се вижда, че в града беше “размразено” строителството на някои от “замразените” по време на кризата обекти. Сигнал за какво е това?

Това е знак за пазарно оживление и възможност да бъдат реализирани на пазара новопостроените имоти.

Прогнозирате ли стартирането на  нови проекти в строителството през тази година?

Разбира се. Нормално е сградният фонд и инженерната инфраструктурата постоянно да се обновяват.

Пазарът на имоти се сочи за индикатор на бизнес климата в един регион. В този смисъл как се движи Търговище?

Слабичко се движи. Въпреки че не сме от най-слабите области, като цяло северна България изостава. Надявам се доизграждането на автомагистрала „Хемус“ и някои други инфраструктурни проекти да помогнат за преодоляването на този дисбаланс.

Извън конкретиката на имотния пазар, бихме искали да Ви попитаме от 2013 година, когато е създадена Агенцията, до момента промениха ли се условията за правене на бизнес в Търговище?

Когато си вътре в една среда, промените се забелязват трудно. Хора, които се прибират в България веднъж на 2-3 години, по ги забелязват. Не може да не отбележим обновения градски център и новия удобен офис на Имотния и Търговския регистър. Подобряването на качеството на живот на хората неизменно ще доведе и до подобряване на условията за бизнес.

Какви според Вас са основните трудности пред местните фирми?

Според спецификата на отрасъла и мащаба на фирмата са различни – трудно финансиране на прохождащите фирми, липса на подготвени трудови ресурси, малък пазар сме, липсва платежоспособно търсене.

Какви съвети бихте дали на централните и местни власти, за да направят региона по-привлекателен за бизнеса?

О, не бих си позволил да им давам съвети. Смятам, че ако всеки си гледа съвестно работата и спазва законите, нещата ще вървят по възходяща линия и всички ще живеем по-добре в нашия съвсем нелош регион. И все пак инфраструктурата трябва да се поддържа на добро ниво.