Цвети Терзиева: Когато човек купува подарък ръчна изработка, той купува част от сърцето на твореца

08:36, 07 фев 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Инж. Цвети Терзиева – майстор на художествено плетиво, е радетел на българската духовност. Тя създава уникални колекции, предава знанията си в организирани от нея работилнички и обучителни курсове, опазва и популяризира богатото духовно наследство на предците ни. Участва активно в международни и национални изложби в страната и в чужбина.

Разкажете малко повече за себе си? Как се запали интересът Ви към ръчното плетиво и изработката на уникатите? С какво започнахте?

Член съм на Регионалната занаятчийска камара в Разград. Завършила съм техникума по облекло, а висшето си образование в Русенския университет, специалност биотехнологии. Създаването на ръчно изработени уникати е удоволствие за мен. Научих се да плета от моите баби. За мен магията на плетенето е в това, че когато човек го прави с удоволствие, то той влага страшно много позитивна енергия. Хубаво е да зарадваш близки и познати с уникален подарък.

Първите плетива ми са изработени на една кука. И държа на тенденциите да изработвам изделия на една кука.

Плетените ми издeлия са много различни от традиционните в детските магазини и още при първата среща с тях приковават погледа. Кой би повярвал, че на една кука с прежда могат да се изплетат такива арт играчки, бижута, сувeнири, които могат да доставят радост на малки и големи.

Преди години дори и не е подозирах, че е възможно, но сега, след като вече съм създала над сто модела плетени играчки и продължавам да правя нови и нови, си давам сметка за формулата на успеха. Така и станах занаятчия.

Пъстра палитра от плетива, сувенири, бижута... Това предполага използването на разнообразие от материали, но има ли такива, които предпочитате? Какви комбинации правите? Спонтанно ли се раждат творбите или са плод на предварително планиране?

Използвам различни техники и материали. Когато започвам работа, си мисля за кого е предназначена дадена кукла, коте, играчка, бижу. Ако детето е малко, плетената играчка на една кука е от 100% памучна прежда. Играчката трябва да е мека, удобна за хващане, а формата й да е изцяло изплетена, така че да не може да се откъсне част от нея. Ако играчката е предназначена за по-голямо дете, тя е от смес на памучна и акрилна прежда, вълна. Ако е бижу за жена, то трябва да бъде авангардно и стилно.

Много е важно по време на изработването на всяко едно нещо, което е ръчна изработка, майсторът да е здрав, в добро настроение и с позитивно мислене, защото неговата енергия „съживява” това, което прави и ако е положителна, то направеното ще носи щастие, късмет и добро. Ако човека, който твори е болен, без настроение, тъжен или сърдит за нещо, то тогава направеното ще носи само нещастия и неприятности.

Имате много умения. Как успявате да се справяте с всичко блестящо? Активно участвате във фестивали и изложения, организирате изложби и работилници, кои са по-интересните от тях?

Всичко е толкова интересно - организатор съм на първото събитие на плетене от световен мащаб в Разград - Световен ден на плетенето на открито. Също за първи път в Разград организирах обучение за етноколани, тъкане на кори, като предоставих възможност на всички желаещи да усвоят тънкостите на този древен занаят, който в България е спрял да се практикува.

Организирам също АРТ Релакс, като проявата придоби голяма популярност сред разградчанки. Това е работилничка за малки и големи, любители и майстори. АРТ Релакс е място, което създава възможност и условия да повиши културата на разградчани, да се извлекат всички техни заложби, да се развие таланта им, да се изявят като творци, да осмислят свободното си време, да релаксират и открият приятели според творческите си интереси.

Участвах с битови кукли на националния фестивал „Насред мегдана в Арбанаси“, където специално за телевизия Дестинация България демонстрирах цялостна изработка на изделие - включиха ме във филма „Насред мегдана в Арбанаси“.

Участвах и в Международния фестивал на занаятите „Булгарика“ във Варна, в уникалната инициатива „Пазител на традициите“, фестивала в Божурите, фестивала „Абритус“ в Разград, Панаира на киселото мляко, Коледни и мартенски изложби и мн.др. При тези участия обменям опит, запознавам се с нови хора, зареждам се с енергия.

Има ли интерес към ръчно изработените изделия и плетива и защо хората трябва да изберат ръчно изработен подарък?

Интерес има и нараства. Когато човек си купува подарък ръчна изработка, то той си купува стотици часове опити, експерименти и провали. Купува часове, дни, седмици на отчаяние и истинска радост и щастие. Той си купува много повече от някакъв обикновен предмет. Купува си част от сърцето на твореца, от душата му, миг от неговия живот!

А чужденците ценят ли ръчните изработки?

Да, разбира се, когато бях в Румъния моите коледни изделия станаха едни от най-атрактивните експонати на Коледното търговско изложение. Румънската телевизия GTV засне щанда ми. Мои ръчни изделия вече отлетяха за Италия, Германия и далечната Бразилия.

Наближават празниците Свети Валентин, Баба Марта, Осми март, ще има ли отново изложби и работилници?

В края на миналата седмица в Русе представих мои изделия на тема: „Да съхраним българското“. Следва участието ми на Националния конкурс за мартеници "Пижо и Пенда" на сдружение „Дай, бабо, огънче” в Перник. После нова самостоятелна изложба на мартеници в родния ми град Разград. Някои модели от новата ми мартенска колекция вече съм публикувала в социалните мрежи и предизвикват интерес, а останалите ще бъдат изненада. Повечето са уникати.

Семейството подкрепя ли ви?

Да, дори на участия сме заедно – моят съпруг и малката ни дъщеря.

Предизвикателствата пред Вас…? Кое е това, което бихте искали да достигне до всеки, посетил Вашия пъстър свят?

Предизвикателствата на живота ми са да направя модно ревю за бижута. По този начин искам да достигна до сърцата на много жени. Да се наложа на пазара с това, което създават ръцете ми, а не китайските стоки, които ни убиват. Искам сувенирните ми изделия и плетените играчки да достигнат до ценителите на ръчната изработка.