Проф. Велизара Пенчева: Искам Русенският университет да е университет на бъдещето

08:42, 24 яну 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Проф. д-р Велизара Пенчева е новият ректор на Русенския университет "Ангел Кънчев". Тя беше избрана с голямо мнозинство на провелите се на 12 януари избори за ръководство на висшето учебно заведение.

Преди това тя беше член на екипа на предходния ректор чл. кор. проф. Христо Белоев по време на двата му мандата, като за последно беше на позиция зам.-ректор по развитие, координация и продължаващо обучение. Проф. Пенчева е единствената жена ректор на РУ „Ангел Кънчев“ в 70-годишната му история.

Тя е завършила Математическата гимназия във Враца, след което става възпитаник на Русенския университет в специалност „Автомобилен транспорт, трактори и кари“. Година и половина след дипломирането си специализира приложна математика в Техническия университет в София. През 1980 година е връща в Русенски университет като асистент по математика във Факултета за чуждестранни студенти, а по-късно става заместник-декан. 

Проф. Пенчева, на 12 януари бяхте избрана за ректор на Русенския университет. В 70-годишната му история, Вие сте първата жена, заела този пост. Бяхте избрана с голям брой гласове, далеч преди втория кандидат за поста. Освен чувството на отговорност, което тази позиция поражда, изпитвате ли и удолетвореност, че успяхте да наложите промяна в практиката мъже да стоят начело на Русенския университет „Ангел Кънчев“?

На 12 януари 2016 г. Общото събрание на Русенския университет ме избра за 14-и ректор на нашата Алма Матер. Наистина имах много позитивни отзиви за това, че съм първата жена, заела този много отговорен пост. Радвам се, че успях да вляза в този малък клуб на жени, отстояли ректорска позиция. За съжаление, все още сме малко, но това е тенденция не само за българските университети, но и в световен мащаб. По последни данни от 200-те най-елитни Университети в света, само 14% са ръководени от жени, между тях са Оксфордският и Харвардският университети.

Вярвам обаче, че мандатът ми ще се запомни не само с факта, че съм жена, а с доизграждането и развитието на Русенския университет като водеща институция в регионален, европейски и международен мащаб. Имам амбицията заедно с ректорския екип и цялата академична общност да работим усилено в тази посока. Не случайно платформеното ми мото е „Постижения и развитие“, за превръщането на Русенския университет в унивеситет на бъдещето, а не просто университет в бъдещето!

Вие бяхте част от управленския екип на чл. кор. проф. Христо Белоев в последните 8 години. В тази връзка, ще има ли приемственост от неговия във Вашия екип или се очакват значими кадрови промени в него?

Считам, че приемствеността е от изключително значение за всяка институция. Само стъпвайки на постигнатото, можеш да ускориш крачките напред. Мисля, че е много важно да се приложи целенасочен и систематичен подход за осигуряване на приемственост по отношение на експертизата и знанията за управление както на академичното ръководство, така и на служителите с експертни позиции в работата на университета.

Заедно с моите колеги избрахме ректор на Русенския университет, но този избор далеч не е единствен. В момента текат избори за декани в осемте факултета, следва избор на Академичен съвет от Общото събрание на университета. Новоизбраният Академичен съвет ще гласува предложенията за заместник-ректори, директори на филиалите и ръководители на обслужващите звена. Катедрите ще изберат ръководител-катедри, а факултетите – заместник-декани. Според предварително приетия график, процедурите ще завършат до 5.02.2016 г.

Изборът на ръководни органи в университета е колективно решение на цялата академична общност, а не само на ректора. Като правило, в началото на всеки ректорски мандат има кадрови промени, които са в интерес на дефинираните приоритети и наложените условия от външната за университета среда.

В края на 2015 г. разговаряхме с Вас за програмата, която ще изпълнявате, в случай на изборен успех на 12 януари 2016 г. След като той вече е факт, с какво от изброеното ще се заемете първо?

Предстои да разработим Мандатната програма на академичното ръководство, в която ще бъдат планирани конкретните дейности за достигане на приоритетите. Необходимо е да планираме и да започнем да изпълняваме активна кандидат-студентска кампания, целево да развиваме партньорски отношения на институционално ниво с национални и чуждестранни висши училища и организации, а не само да очакваме това да е инициатива на отделни преподаватели.

Предстои да създадем интердисциплинарни екипи, които да работят активно за привличане на финансов ресурс от различните европейски и международни програми за развитието на материалната база и на човешкия потенциал, както и да полагат усилия за развитието на региона.

В предходния ни разговор споменахте, че един от приоритетите в работата Ви ще е осигуряването на достъпна среда за хората с увреждания, за да се гарантира правото на всеки на достъп до образование. Освен поставянето на асансьори и рампи там, където е необходимо, обяснихте, че ще бъдат изградени и места в библиотеката за незрящи хора и за такива с увреден слух. Какво ще представляват те?

Радвам се, че ми задавате този въпрос, защото той ми беше зададен от представител на Студентския съвет и по време на Общото събрание, когато бях избрана за ректор. В Русенския университет искаме да осигурим достъпна среда за всички. Когато попитали Екзюпери „Как трябва да се пише за децата?”, той отговорил: „Както за възрастните, само че по-добре”. По аналогия – за хората с увреждания нещата трябва да се правят както за всички останали, само че по-добре.

Предвиждаме да се осигури работно място, оборудвано със скенер, брайлов принтер и софтуер за четене и възможности за звуково възпроизвеждане. Студентите с увредено зрение могат да четат книги, като ги сканират и софтуерът ги възпроизвежда. Освен книги, софтуерът дава възможност на незрящите да четат и текстове от екрана, например свободно да сърфират в Интернет.

Що се отнася до работни места за хора с увреден слух, ще ги оборудваме със софтуер и технологии, които превръщат думите в текст.

Каква е базовата идея на Вашата управленска програма?

Отново ще цитирам Екзюпери: „Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море. Аз копнея да видя Русенския университет „Ангел Кънчев“ като университет на бъдещето и това е в основата на управленската ми програма.