Турция използва свой имам за контрол над мюфтийството в Шумен

09:51, 20 яну 16 25 980 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турската държава се опитва да контролира мюсюлманското вероизповедание в България като праща свои имами в страната ни и подкрепя финансово различни курсове и обучения на изповядващите исляма наши сънародници.

До законното вмешателство в религиозната ни политика от страна на Анкара се стига заради пропуски в Закона за вероизповеданията и на база договорености между Дирекцията по вероизповеданията на България и турската Дирекция по религиозните въпроси (т. нар.Дианет) за частична финансова издръжка от турска страна.

Според източници на Topnovini.bg чрез командироването на „свои” имами Турция се опитва да контролира мюсюлманското вероизповедание в България и така да насажда у местните мюсюлмани духовни разбирания, характерни за южната ни съседка.

Така имамите, идващи от Турция, установяват в България непознато досега религиозно обучение, което обаче е одобрено и практикувано в родината им. По този начин те се опитват да влияят въху съзнанието и поведението на българските мюсюлмани.

Така например Дианет организира семинари за повишаване на квалификацията на мюсюлманските духовници според приетите в Турция консервативни и неприемливи за българските мюсюлмани норми.

За да се провежда успешно тази политика Анкара е изпратила в България имами, които да следят за изпълняването й.

Турция праща свой имам в Шумен

В началото на 2013 г. в Районно мюфтийство Шумен е командирован турският гражданин и служител на Дианет Ибрахим Йълмаз, който е назначен за имам в Томбул джамия.

Освен провеждане на проповеди в духовния храм, той оказва и методическа помощ на служителите от мюфтийството. Извън това той води и коран курсове на ученици от духовното училище в Шумен.

Според някои от местните мюсюлмани Ибрахим Йълмаз създава условия за възникване на напрежение на религиозна основа сред общността.

На техни сбирки той упреквал своите колеги, че не успяват да привличат нови последователи на религията на Аллах, както и че не работят качествено за затвърждаване на вярата на подопечните им мюсюлмани, посочват източници на Topnovini.bg. Имамът дори си позволявал и да се намесва при вземането на решения от Районното мюфтийство. Главното мюфтийство пък не реагирало на оплакванията от действията на Йълмаз.

Духовното училище в Шумен с издръжка от Турция

Имамът Ибрахим Иълмаз следи и за строителните дейности около изграждането на Средно общообразователно духовно училище НЮВВАБ, като учебното заведение се финансира от Дианет. Строежът започва през 2012 г., а през учебната 2014-2015 г. се въвежда в експлоатация.

Средствата за него са осигурени от Дианет и фондация „Дианет вакфъ” към Турската агенция за развитие и сътрудничество. За строителство на сградата по сметките на Главното мюфтийство са преведени 900 000 евро, 500 000 евро са изпратени за обзавеждане, а за изграждане на спортния комплекс са преведени 200 000 евро от турската страна.

Повече от десетилетие за директор на НЮВВАБ се назначава служител от Дианет, който да осъществява и контрол върху обучението на младежите в религия.

Базата на духовното училище се ползва от турската агенция и за организиране на курсове и семинари за повишаване на квалификацията на служителите на Главното мюфтийство.

От началото на миналата година през шестмесечно обучение, организирано от Дианет, са преминали имами от областите Шумен, Разград, Русе и Търговище.

Привличане на ромите към исляма

Според източници на Topnovini.bg служителите на Дианет обръщат сериозно внимание на приобщаването на ромите към исляма.

Към учението на Аллах се привличат млади роми, на които се предлага безплатно обучение в НЮВВАБ и различни курсове, в следствие на което се създават протурски настроения сред ромската общност. Тези дейности също се финансират от Турция.

Подобен е случаят с инициатива на имама Йълмаз, който през 2014 г. организирал курбан в преславското село Златар, където живеят роми, определящи се като християни. Той призовавал ромите да се обединят, но чрез исляма, защото са част от света на Аллах.

Стягане на редиците

За да се засили „правилното” учение през август миналата година в Шумен идва и Угур Емироглу. Той е аташе по административните и социалните въпроси в Генералното консулство на Турция в Бургас. Бил е и главен мюфтия в един от кварталите на Бурса. Неговата визита била свързана с това да се проведат кадрови промени в районните мюфтийства и сред имамите, като се назначат хора, изпълняващи нормите, налагани от турското вероизповедание.

По информация на Topnovini.bg, за да „стегне редиците”, Емироглу разполагал с голям бюджет и поставил под свой контрол всички религиозни мероприятия.

Така само за организиране на ифтари преди Рамазан Байрам са похарчени 80 000 лв, предоставени от Агенция за турците в чужбина и свързаните общности, позната като Министерството на външните  турци.

Натиск върху недоволните

Забелязва се и политика на натиск, която се провежда срещу недоволните от протурската духовна линия.

По данни на Topnovini.bg в края на 2013 г. и началото на  2014 г. имами от села в региона са изпратени на двумесечен курс в Турция. Част от тях обаче отказали и били заплашени от Йълмаз с намаляване на заплатите, а други направо не получили пълните си възнаграждения.

От февруари миналата година пък тече едногодишен курс за обучение на действащи имами от Североизточна България, които нямат религиозно образование. Лектори на обучението са Ибрахим Йълмаз и Ибрахим Юртчу. Последният е имам в централната джамия на турския град Болу.

Стремеж за контрол

Според източниците на Topnovini.bg всички тези действия от страна на Турция и служители на държавни агенции показват, че има стремеж за упражняване на контрол от страна на южната ни съседка върху мюсюлманското изповедание в България.

Все още продължават и финансовите потоци, с които се обезпечават духовни училища и курсове в цялата страна, за да се популяризира духовно образование, което да спомага за изграждане на турско самосъзнание у българските мюсюлмани.

Смята се, че това налагане на чуждо въздействие върху местната мюсюлманска общност може да бъде заплаха за териториалната цялост, суверенитетът и реда в България.

Депутат пита

Депутатът Димитър Дъбов, който е зам.-председател на Комисията за контрол на спецслужбите, още в началото на новия парламентарен сезон е отправил питане към министър-председателя Бойко Борисов, свързано с дейността на служителите на Дианет в България.

Народният представител пита колко служители на Дирекция по религиозните въпроси на Турция са командировани в България и откъде получават трудовите си възнаграждения.

Също така и кой и как се контролира от българска страна дейността на служители на Дирекцията по религиозни въпроси, командировани в страната.

Дъбов поставя и въпроса налице ли са рискове и заплахи за сигурността на България, произтичащи от дейността на служителите на тази дирекция.

Дъбов е отправил питане и към външния министър на България Даниел Митов, свързано с Угур Емироглу. В своето питане народният представител търси информация за извършвана от дипломата дейност, различна от тази, за която има разрешение. Той пита за продължителността на мандата на Угур Емироглу.

Дъбов се интересува и какви мерки ще предприеме Министерство на външните работи  към този и към други турски дипломати, които превишават агремана си.

Topnovini.bg направи неуспешен опит да се свърже с Ибрахим Йълмаз, а мюфтията на Районно мюфтийство Шумен – Месут Мехмедов, отказа среща.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама