Атанасовден е, зимата си съблича кожуха

Атанасий Велики, снимка: pravoslavieto.com
Атанасий Велики, снимка: pravoslavieto.com

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики.

Историята на Атанасий Велики

Роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия, син на бедни християни, Атанасий получил добро образование, на 24-годишна възраст той бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър. Участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов. Най-вече заради откритата му борба срещу свещеника Арий, който смятал, че Христос е по-нисш от Бог отец. Благодарение и на Атанасий, Арий бил отлъчен от църквата, пише Дарик. След смъртта на архиепископ Александър християните единодушно избрали Атанасий за негов заместник в Александрия. Атанасий Велики починал на 2 май 373 година.

Според народните поверия, "Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта"

В народните представи свети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете. Легендата разказва как Атанасий, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и се провикнал: "Иди си, зимо, идвай пролет". Вярва се, че зимният св. Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото.

Според българската народна традиция на Атанасовден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на роднини и съседи против лоши болести. Перата на птицата задължително се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. На някои места в България на този ден се палят огньове, които се прескачат за здраве.

На Атанасовден жените не трябва да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат, няма да зарасне лесно. Не се вари боб и леща, за да не се разболеят децата.

Атанасовден, както и Антоновден, се празнува също и като празник на ковачи, железари, ножари и налбанти. Празникът се чества и за умилостивяване на болестите. 

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка, Наско.

Social

Коментари