Светослав Иванов, „Овергаз”: Не пречим на „Южен поток“ - въпросът е дали ние сме договорената цена за реализацията му

15:02, 10 яну 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Светослав Иванов, заместник-изпълнителен директор, "Маркетинг и продажби на природен газ", "Овергаз Мрежи" АД, в интервю за София Topnovini.bg коментира ситуацията, когато часове преди Нова година съвсем неочаквано "Газпром" обяви, че спира доставките за единственото частно газоразпределително дружество в България от началото на януари. В ролята на спасител влезе държавният доставчик "Булгаргаз".

Г-н, Иванов, каква беше причината „Газпром“ да прекъснат доставките си на природен газ за „Овергаз“ на 31 декември 2015 г. и имаше ли някакви индикации, че това ще се случи?

Няма прекъсване на доставките. Има несъгласуване на заявки и някакво странно пренасочване да си вземем нашите обеми от “Булгаргаз”. Рано е да се каже на каква база, няма кой в момента да даде отговор на въпроса. В Русия още празнуват Коледа. Важното е, че нашите клиенти имат нормално снабдяване с газ. Щеше да е още по-добре да не бъдат смущавани по празниците, но ние няма как да забраним на желаещите да вдигат шум.

Позицията на "Овергаз" от последния ден на 2015 г. е, че това е „опит да се открадне един бизнес". Кой иска да го открадне и това ли е първият му опит?

За да се даде отговор на този въпрос, трябва задълбочен анализ. Но можете внимателно да проследите кой пръв започна намеците за особен управител и проверка за отнемане на лицензия. Аз си задавам въпроса – защо г-н Коен разсъждава по тази тема? Отговори на този въпрос има много, но за това по-нататък.

Спомням си, че преди години в подобна ситуация бяха електроразпределителните предприятия. Може би този сценарий вече се превръща в стандартна наказателна акция за непослушните. Първо се включва ПР машината за ощетяване на имиджа. Настройват се всички държавни институции. Следват заплахи за данъчни и други проверки. Заплахи за отнемане на лицензии и така, докато ти стигнат силите.

Какво е Вашето обяснение за съобщението от руското външно министерство? Защо той не дойде от “Газпром”?

Мисля, че този въпрос трябва да го отправите към министерството, те са тези, които могат да го коментират.

Водите ли разговори с “Газпром” за възстановяване на доставките? Има ли резултат? Какво се случва след изтичането на договора Ви с “Булгаргаз”?

Първо следва да поясним, че договор с „Булгаргаз” подписа „Овергаз Мрежи” и в това няма нищо необичайно. В такива ситуации всеки в България има право да ползва услугите на обществения доставчик – „Булгаргаз”. Той не случайно е единственият в страната и по силата на тази лицензия е длъжен да поеме доставките на всеки, който пожелае.

Второто нещо, което е добре да се знае, е, че няма нито един официален документ от лице с представителна власт от „Газпром Експорт”, който да доказва, че те отказват да изпълняват договора си с „Овергаз Инк.”. Този договор е в сила поне до края на 2017 година.

„Овергаз Мрежи” ще ползва услугите на „Булгаргаз”, докато „Овергаз Инк.” не получи потвърждение на своите заявки от „Газпром Експорт” или друг доставчик.

Възможно ли е “Овергаз” да загуби лиценза си и при какви условия? Как си обяснявате позицията на изпълнителния директор на БЕХ, както и на министър-председателя, които по-скоро защитаваха руската “Газпром”, а не българската “Овергаз”?

Не си я обяснявам. Г-н Коен си позволи да прави квалификации по адрес на конкурент, което е невъзпитано и може би наказуемо. Но това не ни изненадва. Не е прецедент. Мисля, че мениджмънтът на БЕХ има достатъчно други важни въпроси, по които да взема решения, за да не се налага всички да плащаме цената на бездействието. Примери в електроенергетиката колкото искате.

Премиерът е отговорен и уважаван от мен политик и се надявам да знае какво постига с изявите си. Само мога да правя извод, че формира позицията си на базата на информацията, която му предоставят, а ако тя е подвеждаща, са възможни грешни заключения. Тук основният въпрос е кой има интерес от цялата тази манипулация и грешна интерпретация на обективните факти? Някой се грижи до говорещите по темата да стига само половината истина.

Колкото до лицензиите – „Овергаз Мрежи” стриктно изпълнява всички свои задължения и не ни притесняват проверките.

Според писмо, цитирано от EurActiv, председателят на Съвета на директорите на „Овергаз холдинг“ Сашо Дончев твърди, че това е политически мотивирана атака срещу "Овергаз", свързана с целите на Русия да реанимира "Южен поток" на фона на обтегнатите отношения между Русия и Турция. С какво „Овергаз“ пречи за осъществяването на газовата връзка?

„Овергаз” не пречи на никого да прави полезни неща. Въпросът е дали компанията не е договорената цена на съгласието за реализацията на проекта „Южен поток”.

Обърнахте се към Европейската комисия. Какъв резултат очаквате?

Очакваме съдействие, за да защитим правото на свободната предприемаческа инициатива и свободата за избор на доставчик. В Брюксел вече нееднократно потвърдиха, че „Овергаз” е прав да настоява за промени, с цел създаване на реални условия за конкуренция и изразиха загриженост за намесата на държавата в подобни ситуации.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е започнала извънредна проверка на изпълнението на лицензионните задължения и финансовото състояние на "Овергаз Мрежи" АД. Според Вас съществува ли връзка между проверката и събитията от последните дни?

Ако Ви кажа, че няма връзка, със сигурност ще прозвучи като виц или поне като лицемерие. Разбира се, че има. Но тези проверки са регулярни, една в повече не е излишна. Аз виждам само предимства в това за пореден път да покажем, че сме изрядни. Още повече, не вярвам някой да е изненадан от подобна проверка. Всичко се развива по много добре подготвен сценарий. Подобна бе ситуацията преди години с ЕПР. За Ваша информация, последната подобна проверка в „Овергаз Мрежи” е направена през юни 2015 година. Докладът показа, че сме изрядни.

Г-н Иванов, възможно ли е „атаката“ срещу „Овергаз“ да е заради медийния бизнес на г-н Дончев – издавания от него в. „Сега“, който неведнъж е бил критикуван за публикациите си от премиера Бойко Борисов?

Не вярвам. Премиерът е човек с чувство за хумор. Ако не беше така, Ненчо Балабанов да е разбрал пръв.