Даниел Кадик: Борисов не може да пребори корупцията, защото е част от нея

10:14, 18 дек 15 25 Topnovini Автор: Topnovini
Даниел Кадик е ръководител на Фондация за свободата “Фридрих Науман” за Югоизточна Европа. Topnovni.bg се обърна към него с въпроса за съдебната реформа и срастването на властите в България, както и за пречките пред страната ни към постигането на истинска свобода.

Г-н Кадик, какъв е Вашият коментар относно окончателно приетата пета поправка в българската Конституция?

Страхувам се, че за България щеше да е по-добре, ако нямаше поправки в Конституцията. Защото връщайки се към намерението, което те имаха - да осигурят истинска съдебната реформа и по-добро разпределение във Висшия съдебен съвет, да има по-справедлив и честен процес по избирането на съдии и прокурори, както и деполитизация на този процес, от тази гледна точка промяната се провали. Ако погледнем сега промените, няма да видим позитивна промяна - виждаме допълнителна власт за главния прокурор, още по-небалансирано разпределение на властите, отколкото имаме сега. Това е много опасна тенденция. Затова казвам, че щеше да е по-добре без поправки в Конституцията.

Скоро ЕК ще публикува нов доклад в областта на правосъдието. Как Европа гледа на тези поправки?

Ако си припомним каква бе реакцията на европейските посланици още по време на процеса на приемането на тези поправки, виждаме един лош знак за доклада. Ако си припомним картината, нарисувана от предишните доклади от 2008 г. насам, ще видим, че тя е опостушителна за България. И изключително негативната присъда на европейските посланици в България също ще се отразят на доклада. Винаги е имало изискване от европейските партньори политиците и съдебната система да бъдат разделени. Но сега, впоследствие, те са още по-вплетени една в друга. Европа казва, че трябва да има по-ясно разделение на властта и че това няма да се случи с тази конституционна реформа. Моята прогноза е, че новият доклад ще хвърли още по-силна сянка върху България и няма да е позитивен. Но се опасявам, че след излизането му, ще се случи това, което винаги се случва при появата на нов доклад: съответният министър ще каже: “Това е много лошо и наистина ще трябва да направим нещо по въпроса”. И нищо няма да бъде направено по въпроса или става по-лошо. И при следващия доклад, който отново ще обрисува много лоша картина, министърът ще каже: “Това е много лошо и наистина ще трябва да направим нещо по въпроса” и това ще продължава, и продължава, и продължава… Няма механизъм, от който да има някакви последствия е такъв случай. А ние се нуждаем от такъв механизъм, който да казва: “Получавате такива доклади от 2009 г., има от никакъв до малък значим напредък, така че ще трябва да си понесете последствията”. И господин (Бойко - б.а) Борисов тогава няма да може да отиде в Брюксел и да каже: “Е, хайде, приятели, ще решим проблема”. Не, те ще трябва да му кажат: “Бойко, “Буда”*, ако не изпълниш предписанията, имаш проблем”. И ще трябва да има последствия. Едно от тях е, че България все още не е член на шенгенското пространство и мога да прогнозирам, че няма да бъде още дълги-дълги години.

Подалият оставка министър на правосъдието Христо Иванов също каза, че изпълнителната и съдебната власт се сливат. Той също твърди, че главният прокурор е диктувал действия на министър-председателя. Споделяте ли това мнение?

Честно казано, споделям го. Разбира се, трудно е да се докаже. Ако има едно нещо, което съм научил през трите си години в България, то е българската политика се движи от слухове и прогнози. Но от това, което съм виждал и съм чувал от мои разговори с политици в парламента и с министри, е, че наистина Бойко го е страх от главния прокурор. Чух слуховете, че главният прокурор е натиснал за конституционната реформа, защото, както се твърди, не иска да загуби своята власт. Но е изключително трудно тези слухове да бъдат потвърдени. Да, има сериозно оплитане на изпълнителната и съдебната власт и сега имаме и доказателство, че нямаме разделение на властите, гледайки поправките в Конституцията. И че има превес на прокуратурата, както и че имаме политизиране на избирането на съдии и прокурори. И това е ясно доказателство, че имаме проблем в тази сфера.

Исках да Ви попитам дали в България законите или тяхното прилагане пречат на честното правораздаване, но от думите Ви разбрах, че според Вас по-скоро прилагането им е проблем?

Има една поговорка в Австрия: “Добрият съдия може да работи и с лоши закони”. Наистина имаме проблем с прилагането на закона в България. Има някои наистина глупави закони, които са били приемани. Пример за това е ограничението да се водят предизборни кампании само на български език, а не на този на малцинствата, например. Или законът, според който чужденци не могат да купуват земя и който е в абсолютно противоречие с европейското законодателство и принципи. Има и добри закони, при които проблемът е в прилагането им. От една страна имаме политизация на различните случаи - например случаят със съдия, която бе наказана за опит за присвояване на френска компания**. Да вземем за пример и администрацията, която работи в свои интерес и там имаме огромен проблем с корупцията. Проблем с корупцията имаме и в съдебната система. Така че не законите пречат, а начина, по който се прилагат. И точно тук има нужда от сериозна реформа, която бих избрал пред съдебната.

Споменахте корупцията. Премиерът обяви “война” на корупцията, контрабандата и организираната престъпност. Смятате ли, че има реални действия?

(Смее се) Не. Господин Борисов бе министър-предедател почти четири години. Ситуацията не се подобри по време на първия му мандат, а всъщност се влоши. Във втория му мандат също не виждам значими усилия да направи нещо. И може и да има причина за това. Но искам да припомня едно нещо - може да помните, че през 2008 г. имаше доклад от Конгреса в САЩ, публикуван от “Wikileaks”, който ясно показва връзката между г-н Борисов и определени кръгове, които работят точно в това поле на действие, което той твърди, че иска да пребори. И ако погледнете как е разделена страната и къде работят определените групировки, силно се съмнявам, че а) желанието и б) възможността да промени това. Това, което виждам в България е силната обвързаност между политиците и икономическите интереси - не икономиката, а икономическите интереси. И тук има нуждата от значителни и истински усилия, за да се промени това. Той може и да се опитва да смаже дребната корупция, тази в администрацията, но как би успял, ако не плаща добре на служителите, ако не ги обучава добре, ако те нямат способите за това? Ако отидеш в КАТ, за да получиш регистрационна табела - регистрационни номера - за твоя автомобил, виждаш, че компютрите са с Windows 95. Ясно е, че нещата там отнемат повече време и че липсата на образование и достойно заплащане, раждат корупция.

След оставката на министъра на правосъдието и решение на една от партиите, подкрепящи управляващото мнозинство, да излезе в опозиция, стабилно ли е правителството?

Ако погледнем колко точно партии са в управляващото мнозинство, наистина е любопитно, че все още не се е разпаднало. А и това е правителство на малцинството, прието от една от радикалните партии в парламента. Опасявам се, че сега - при оставката на един министър и още няколко мислейки за това, при това огромно разнообразие от партии в парламента, смятам, че ще бъде много трудно да се запази това управление през 2016 г. Лютви Местан вече предрече, че правителството ще подаде падне през следващата година. Предвид предстоящите парламентарни избори, може да видим отново избори 2 в 1. Опасявам се, че намали доверието на българските граждани в политическия процес. Не че хората вярват в него, но това ще намали доверието още повече.

Чухме Ваше мнение, че сте тук, за да помогнете да осъзнаем свободата си. Свободна ли е България?

По принцип - да. Вие сте свободна страна, част от свободния свят, доброволно се присъединихте към Европейския съюз, така че според институционалната рамка - да, България е свободна. Проблемът обаче е, че българите често нямат усещането, че са свободни. Българите са най-малко обнадеждени в ЕС, най-нещастни са, имат най-малко надежда за по-добро бъдеще, най-много се оплакват от корупция… Ако нямаш позитивни очаквания за бъдещето, е много трудно да осъзнаеш своята свобода. И после се сблъскваш лице в лице с администрацията, където корупцията господства. България е свободна, но хората не усещат тази свобода. И докато администрацията и правителството приемат това и казват: “Ние събираме пари от хората, така че проблем няма”, и докато хората не кажат “Не, не, вие работите за нас. Ние, българите, сме вашите шефове”, се опасявам, че промяна почти няма да има. Докато хората не си кажат: “Ние сме граждани и заслужаваме повече”, на книга България ще е свободна, но ще имаме много голям проблем.

Намалява или се увеличава руското икономическо и политическо влияние на Балканите и в България?

Икономическото влияние потъва поради много причини, но главно заради това, че парите на Русия свършват. От една страна заради санкциите, а от друга заради намаляващите цени на петрола. Въпреки това Русия опитва да компенсира това с политическо влияние. Ако погледнем Унгария, където Русия има силно политическо влияние, ако погледнем България, където Русия финансира “Атака”, например, и има силни връзки с БСП и също с АБВ. Те опитват да осигурят политическото си влияние. Същото е и положението в Гърция, където Русия подкрепя партията, която в момента е на власт. Те предприемат и все по-агресивен подход що се отнася до медиите. Сигурно знаете Russia Today - държавна телевизия, излъчвана в много страни, от която тече пропагандата на Кремъл. “Новинарската агенция” “Спутник” става все по-агресивна в пропагандата. Защото Русия вижда, че парите намаляват и трябва да бъде намерен друг начин и този начин е да увеличат пропагандата. Накратко: икономическото влияние намалява, но политическото се увеличава отново. Една от причините затова е и нарастващият скептицизъм относно ЕС в страните от Югоизточна Европа. Въпреки всички хубаво, което ЕС е направил, много хора все още мислят, че не са получили достатъчно облаги. Наскоро имаше интересно проучване относно страните от бившия съветски блок за това какво е мнението на хората за разпадането на СССР - дали сега са по-добре или преди. И само 24% от хората казват, че сега се чустват по-добре, отколкото по време на Съветския съюз. И това е опасна тенденция.

Как разчитате отказа на България да излезе в опозиция на проекта “Северен поток” 2?

Предполагам, че това е знак, че страната все още има интерес към “Южен поток”. Защо? Защото не можеш да започнеш проекта “Южен поток”, ако спреш “Северен поток” 2. Това, което прави Германия, е много интересно - Германия казва “Не можем да подкрепим “Южен поток”, защото така няма да има конкуренция, ще бъдем твърде зависими от Русия за газ. Какво правите със “Северен поток” 2? Точно това. Имаме поговорка в Германия: “Мериш с различни мерила”. Трябва да имаме еднакъв критерии за всички. Ако имаме “Северен поток” 2, трябва да позволим строежа и на “Южен поток” - толкова е просто. И именно такова съображение може да стои зад решение на България за “Северен поток” 2.

Какво предстои за Фондация за свобода “Фридрих Науман” през 2016 г.?

Както обикновено - много работа. Опитваме се да помогнем на българите да осъзнаят своята свобода. Имаме планове за идеи за събития за млади хора, обучителни семинари за журналисти, но това, което вече започнахме, е в посока на прозрачността. Този декември публикувахме “Черната книга на правителственото разхищение в България”***. Искаме да покажем на хората където отиват парите им, да покажем на българите какво се прави с техните данъци. Защото българите заслужават да знаят това и парите им да бъдат похарчени добре. И ако това не става, те трябва да се противопоставят. Това е посока, в която работим, защото смятаме, че България може да е велика страна, българите са велик народ и те заслужават повече.

Тази година празнувахме своята 25-годишнина. Стоим вече 25 години на страната българите и ще продължим да го правим. Публикувахме книга за своята дейност тук, имахме голямо празненство с много важни персони - личности, които бяха тук, за да дадат признание не само за това, което ние правим тук, а и за това, което либералите правят. Нашето предложение към българите стои - ако искате се промените към по-добро, ако искате да работите за по-добро общество, ние сме тук, до вас.

*Даниел Кадик има предвид досието на Бойко Борисов от Държавна сигурност (ДС), където е бил агент с псевдоним “Буда”. Повече информация за него може да видите в сайта за разследваща журналистика “Биволъ”. http://bivol.bg/buddah1.html

**Случаят “Белведере”, в който бе намесена Румяна Ченалова http://sofia.topnovini.bg/search/keywords/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B5?fq%5B0%5D=bundle%3Aarticlesofia и https://bivol.bg/tag/белведере

***С любезното съдействие на Фондация за свободата “Фридрих Науман” за Югоизточна Европа Topnovini.bg ще публикува части от книгата, която разкрива плашещи примери за корупция и пилеене на държавни средства в България