Александрина Пендачанска: За това, как живее един народ, си е виновен самият той

17:52, 29 ное 15 25 Topnovini Автор: Topnovini
Александрина Пендачанска е българска оперна певица от световна величина. Родена е в София в семейство на известни български музиканти. Неин вокален педагог е майка й – международно признатия сопран Валери Попова. Пендачанска дебютира на 17-годишна възраст, а на 19 печели конкурса „Антонио Дворжак”, Международния вокален конкурс в Билбао и Певческия конкурс на Южноафриканския университет UNISA в Претория. Тя е на 19, когато дебютира като Лучия ди Ламермур в Билбао. След това тя е Кралицата на нощта (Кейптаун), Офелия (Монте Карло, Виена), Лучия (Торино, Триест), Джилда (Welsh National Opera, Монте Карло), последвани от Травиата (Триест, Хамбург, Франкфурт), Есклармонд (Торино), Паризина (Уексфорд, Лугано Italian Swiss Radio). Пендачанска е в София за предколедния си концерт в НДК на 2 декември, когато ще излезе на сцената с друго голямо име – диригетът Сперанца Скапучи.

Г-жо Пендачанска, пристигате в София за своя празничен концерт малко след трагичните атентати в Париж, където живеете. Затова ще си позволя да започна именно с тази тема. Хората днес имат нужда от малко позитивизъм след тези събития, какво искате да им кажете?

Ще кажа, че се надявам следващата година да бъде по-спокойна, по-мирна, отколкото се страхуваме, че ще бъде. Надявам се да имаме търпение, разум и сила да преживеем лошото. Надявам се в крайна сметка да носим светлината в себе си въпреки трагедиите, на които станахме свидетели.

Въпреки че живеете в Париж знаем, че никога не оставате безучастна към това, което се случва в България. Как бихте коментирали политическата ситуация у нас, този театър в парламента, за който българите принудително имаме билети?

Изобщо не смятам, че е без да искаме. Смятам, че ние съвсем доброволно участваме в този театър. Това, което се случва в политическата ни съдба е идентично с това, което се случва в човешката ни съдба. Човек сам решава, никой никому не е виновен за нищо. Това го казвам и в личен, и в обществен план. За това, как живее един народ, си е виновен самият той.

Нека да поговорим за дългоочаквания ви концерт в НДК. Почитателите ви с нетърпение очакват да излезете на сцената с гост-диригента Сперанца Скапучи. Кога един концерт се превръща в събитие?

Ами, на първо място, когато вече е минал. Надявам се концертът да бъде успешен, да се създаде един истински празник и хората, които са си купили билети да бъдат доволни и щастливи, когато си тръгнат от залата.Това ще е първото ми участие със Сперанца Скапучи. Радвам се, че ще имам честта да пея под нейната палка и нейното ръководство. Програмата е разделена на две части. Първата част, към която принадлежат ариите от мецосопрановия репертоар. Трима са композиторите, които сме избрали за програмата – Верди, Росини и Моцарт.

Въпреки че няма да Ви видим в ролята на Саломе на този концерт, знаем, че обичате тази роля. С какво ви зарежда емоционално тази роля?

Саломе е много специална роля, около която се е концентрирал в момента до голяма степен моят репертоар. Първо, защото гласово и вокално ми подхожда и аз се чувствам добре в нея. Второ, самият персонаж е толкова богат и от него могат да се извадят много силни и въздействащи неща. Иначе, Саломе не е включена в програмата на концерта ми в София. Той е обединен около ролите, които изпълнявам в момента и настоящето на моя глас и на моя репертоар. Той е доста смесен – изпълнявам роли от сопрановия и мецосопрановия репертоар и точно такива арии ще представя на публиката.

В едно интервю споделяте, че освен да пеете искате и да играете. Явно ви се отдава, защото сте много емоционална. Постижим ли е един сценичен образ ако артистът не вложи душата си в него?

Всичко е възможно по принцип, но може би този сценичен образ няма да достигне до сърцата на публиката. Това, което усеща публиката преди майсторството, е честността. Публиката познава честността. Тогава, когато си честен и носиш в душата си това, което правиш, това публиката го разпознава. Така че надявам се на концерта ни в сряда публиката да усети, че ние сме със сърца, които са изпълнени с любов към това, което правим.

Разкажете ни за прегръдката Ви с Ал Пачино – доказан артист, който също влага душата си във всяка роля. Успяхте ли да доловите неговата същност?

Ал Пачино е съвсем искрен и истински. Срещата и прегръдката ми с него е нещо, което човек помни за цял живот. Той е голям артист, творец и човек изобщо. Беше ми много интересно да слушам неговата пресконференция преди да се срещна с него. Той говореше, както ние с вас, за честността и искреността. В това отношение мислим напълно еднакво.