Атанас Чобанов: Цацаров е част от модела #КОЙ

16:36, 19 окт 15 25 Topnovini Автор: Topnovini
Атанас Чобанов е главен редактор на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“. Преди седмица екип на „Канал 3“ отиде до Париж в опит да разбере дали  той живее в социално жилище, заради което Чобанов подаде сигнал до френската прокуратура. Сигналът е срещу собственика на телевизията Делян Пеевски. Според Чобанов семейството му е снимано без тяхно знание и разрешение. София Topnovini.bg многократно опита да се свърже с програмния директор на „Канал 3“ Ина Стоянова. От прокуратурата пък обясниха, че не виждат повод главният прокурор Сотир Цацаров да коментира за пореден път обвиненията на „Биволъ“.

Г-н Чобанов, откъде възникна конфликтът между “Биволъ” и “Канал 3”?

Няма конфликт между “Биволъ” и “Канал 3”. Има битка срещу модела “#КОЙ”, олицетворяван от Делян Пеевски и хората, които не искат да живеят под ботуша на мафията - най-общо да го кажем.

Програмният директор на телевизията Ива Стоянова обясни действията на журналистите от “Канал 3”, като заяви, че това не е разследване срещу Вас, как ще коментирате нейните думи?

Пред bTV г-жа Стоянова каза нещо много важно - че, видите ли, “Биволъ” е разследвал Стефка Стоева - не каза коя е Стефка Стоева - и затова те със същите методи тръгнали да разследват журналиста, който е разследвал Стефка Стоева. Коя е тя - това е една дама, която ние не сме виждали и търсим да се свържем с нея, защото фигурира в обвинителен акт на румънската прокуратура за източването на 20 млн. евро от помощите за бедните, като сметката, дадена от г-жа Стефка Стоева, е в Кипър. И ние търсим връзката между Стефка Стоева, тази афера и други лица, сред които са Мила Георгиева от клана “Килърите”, арестувана миналата година, още едно лице, известно като Иван Танев-Универсалния - също част от тази група, която се нарича “Универсалните”, и банкери, собственици на Първа инвестиционна банка (ПИБ), които имат бизнес връзки с фирмите на Мила Георгиева. Това е нашето разследване.

Защо е вбесило “Канал 3”, оставям на читателите сами да си отговорят, но най-добре да прочетат какво сме писали по въпроса и да следят внимателно какво ще бъде публикувано в следващите дни и седмици, тъй като ние продължаваме да работим върху Стефка Стоева, Мила Георгиева - този скандален случай на източване на европейски средства с помощта на Първа инвестиционна банка.

Сигнализирахте прокуратурите в три държави срещу съсобственика на телевизията Делян Пеевски, каква е причината?

Подал съм жалба срещу Делян Славчев Пеевски, съсобственик с майка си Ирена Кръстева на телевизия “Канал 3”, за това, че са нахлули в личното ми пространство, за това, че са притеснили моето семейство и имаме основателни съмнения, че са снимали без тяхно знание членове на моето семейство. Това по френските закони се явява престъпление, аз съм описал фактите и съм ги изпратил на френската прокуратура.

За другите прокуратури става въпрос за нещо съвсем различно - когато г-н Пеевски официализира своята собственост в медиите и в “Булгартабак” в края на август, аз дадох едно интервю по Българско национално радио (БНР), в което описах какво се е случило преди да излезе на светло Делян Пеевски. То е свързано с приватизацията на “Булгартабак”, където неговата скрита собственост надвишава 80%. По това време - 2012 г., когато е приватизиран “Булгартабак”, Пеевски има официално доходи само като депутат и няма как да оправдае придобиването на такива големи активи. Тези активи са придобити, според документите, които ние публикувахме, с измама на държавата - българските данъкоплатци са измамени от реалните купувачи.

Официално “Булгартабак” се продава на руска банка, но се оказва, че парите идват от няколко офшорки, зад които, според информация, която бе публикувана и по-рано от журналиста Мирослав Иванов, стоят Делян Пеевски, премиерът Бойко Борисов с 10% комисионна, Ахмед Доган с 10% комисионна и Александър Сталийски с 10% комисионна. Тоест тогава те са се явявали съсобственици в “Булгартабак”, което е един шокиращ пример за политическа корупция.

Тези данни, документи - всичко това е публикувано на сайта, а аз съм ги изпратил до прокуратурите, които са компетентни - тоест швейцарската, лихтенщайнската и австрийската. Има и други, които са компетентни в случая, тъй като парите са циркулирали между фирми, юридически лица, банкови сметки, които се намират в тези три държави.

Забележете, че няма и не сме публикували информация за сезиране на прокуратурата, а тази информация излезе в медия, която е собственост на Делян Пеевски - в-к “Телеграф”, преди няколко дни. Единственият начин да се наруши тайната на следствието, е информацията да изтече от българската прокуратура.

Тоест главният прокурор Сотир Цацаров, за който ние пишем и имаме съвсем основателни съмнения, че е свързан с тази престъпна група, и е зависим от Делян Пеевски, трябва да даде сега отчет как от неговото ведомство е изтекла тази информация. А ще даде отчет, защото тя се иска по официални канали и ние, хората, които сме подписали този сигнал - няма да кажа кои са другите, за да ги предпазя, изрично сме поискали при възможност прокуратурите в Европа да не се свързват с българската прокуратура, тъй като всичко сочи, че тя служи за “чадър” на Делян Пеевски и няма да предприеме нищо, но има опасност да изтече информация. И точно това се случва. Фактите са, че във вестник на Делян Пеевски излиза информация за разследвания, които са започнати - дори ние не знаем, че са започнали ефективни разследвания в Лихтенщайн - това е достатъчно красноречиво.

Трябва да се търси къртицата в българската прокуратура и аз имам подозрения, че това идва лично, директно от Сотир Цацаров като човек, който е зависим от Делян Пеевски. Това няма да нужда да го доказваме обширно, то се вижда в действията на прокуратурата по смачкването на делата, които уличават Пеевски в оказването на политическо влияние. Изчезването на тефтерчето на Филип Златанов е 100% пример за това, че Пеевски има решаващо влияние над прокуратурата. Спирането на проверката срещу него - също. И, оказа се, че това трио - Пеевски, Доган и Борисов, което можем да наречем “сърцевината на модела “#КОЙ”, има и четвърти член и това е Цацаров. Това нещо ние ще го допълним в сигнала, който сме подали, тъй като е важно, че изтича информация от българските служби. И ще предупредим прокурорите от Лихтенщайн, Австрия и Швейцария да не споделят какво знаят по въпроса, защото по този начин предупреждават престъпната група.

Това е много тежък случай, защото имаме и политическа корупция, и пране на пари, а включително и финансиране от търговия с терористични организации. Турските митници и турската служба срещу финансови злоупотреби публикуваха доклад, за който ни бе потвърдено, че съществува от самата служба, и в който те установяват, че 70% от контрабандните цигари, които се продават в Турция, са на “Булгартабак”. Тоест върви една контрабандна търговия със Северен Ирак, с Кюрдистан, виждаме даже на кадри от “Ислямска държава”, публикувани от “Ал-Арабия” и “Ал-Джазира”, на която се вижда как горят там цигари с бленда “Престиж”, който е на “Булгартабак”. Тоест тези цигари циркулират в този регион, продават се нелегално и тази контрабанда финансира империята н Делян Пеевски, който е собственик на “Булгартабак”. Това е важно да се подчертае, че съюзници в скоро време ще се намесят и ще прекратят тази контрабанда, щом е стигнало до там, че да се казва официално в медиите, че има такова нещо, и последствията за модела “#КОЙ” ще бъдат, надявам се, фатални.

Преди часове изданието “Блиц” също публикува негативен материал срещу Вас, смятате ли, че това отново е свързано с Вашето разкритие за Стефка Стоева?

Видях, че има клеветнически материали в “Труд” и “Блиц”, които повтарят един и същи донос - анонимно публикуван още през 2009 г., който е просто смешен в моите очи, защото всичко, което е написано, може да се обори с документи и свидетели. Ще си дам, може би, труд да осъдя “Труд” на Петьо Блъсков - човекът, който дължи милиони на Пеевски. Но в момента все още събираме материал, защото клеветите не са само срещу мен лично, а и срещу Асен Йорданов, управителката на сайта Алберта Алкалай. Срещу сайта като цяло тече кампания от всички медии, които са контролирани от Делян Пеевски. Целта е очерняне и дискредитиране на информацията, която ние публикуваме - а също и това интервю, което в момента ви давам. Публикациите в сайтовете и медиите, контролирани от Пеевски, създават информационна мъгла, която да отклони вниманието от нашите публикации.