Ивелина Пенева: Над 9 000 предприятия ще бъдат подпомогнати по ОП „Иновации и конкурентоспособност“

16:38, 08 окт 15 25 Topnovini Автор: Topnovini
Ивелина Пенева е родена на 2.07.1978 г. в гр. Шумен. Завършила е магистратури по "Право" и "Право на Европейския съюз" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Притежава международно признат сертификат за одит в публичния сектор. Работила е като юрисконсулт в Централно звено за финансиране и договаряне в Министерство на финансите и като одитор в Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС". От март 2015 г. е главен директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерство на икономиката - Управляващ орган по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020.

Г-жо Пенева, какви резултати може да отчетете по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ от приключилия програмен период 2007-2013 г.?

Първо искам да подчертая, че Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013 г. /ОПРКБИ/ е втората програма, между всички оперативни програми, с най-висок процент на усвояване на средствата, предоставени от Европейския съюз. В подкрепа на казаното говорят и цифрите. Към настоящия момент по ОПРКБИ в процес на изпълнение са 311 договора за безвъзмездна финансова помощ от общо сключени по програмата 3 154. Договорените средства са 101,83 % от бюджета на програмата или това са 2,314 млрд. лв. Изплатените средства са 90,75 % от бюджета или около 2.273 млрд.  лева, а сертифицираните средства са 83,50 %  /1, 898 млрд. лева/.

В края на програмния период тече интензивен мониторинг и верификация по договорите в процес на изпълнение. От началото на годината до момента са верифицирани 935 искания на бенефициенти на обща стойност около 294 млн. лв. В последните месеци от изпълнението на програмата проектите в процес на изпълнение са подложени на интензивен мониторинг, което позволява регулярно проследяване на статуса на всеки отделен договор за безвъзмездна финансова помощ.

Какво очаквате от новия програмен период и новата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”, която вече е в изпълнение? Защо тази програма е важна за България?

Подобно на ОПРКБИ, подкрепата по новата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. /ОПИК/ е насочена към адресиране на нуждите, преодоляване на предизвикателствата и оползотворяване на възможностите за развитие пред българската икономика. Мерките, заложени в програмата целят комплексно да допринесат за създаването на устойчиви дългосрочни конкурентни предимства на българските предприятия и ускоряване на прехода към икономика базирана на знанието. Подкрепата е съсредоточена върху развитие на иновациите, предприемачеството, капацитета за растеж на малките и средни предприятия (МСП), енергийната и ресурсната ефективност на предприятията.

Основният фокус по ОПИК е съсредоточен върху малките и средни предприятия, като за част от мерките, допустими бенефициенти могат да бъдат и големите предприятия. Предвидена е и подкрепа за клъстери, иновационна инфраструктура, различни агенции и ведомства, предоставящи услуги в полза на бизнеса. Макар и сходни като цел, обхват и очакван ефект от подкрепата, ОПИК 2014-2020 надгражда постигнатото в рамките на ОПРКБИ 2007-2013 чрез прецизиране и фокусиране на подкрепата и отчитане на научените уроци като по този начин  цели да максимизира очакваните резултати. Очакваме през новия програмен период да бъдат подпомогнати повече от 9 000 предприятия чрез безвъзмездни средства и финансови инструменти, да се мобилизират повече от 1 млрд. евро частни инвестиции, да се увеличи делът на иновативните предприятия, да се увеличи производителността на МСП и тяхната експортна ориентация, да се улесни достъпът до финансиране и да се допринесе за намаляването на енергийната интензивност на икономиката.

Каква е финансовата рамка на програмата?

Общият бюджет на ОПИК 2014-2020 е в размер на 1,39 млрд. евро, като финансирането от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) надхвърля 1,18 млрд. евро (85% от бюджета), а националното съфинансиране се равнява на малко над 208 млн. евро (15% от бюджета).

Вече е отворена първата процедура по ОПИК. До края на годината ще бъдат отворени още две процедури. Разкажете повече за тях? Какво ще се финансира и какво ново можем да очакваме?

Да, ОПИК стартира с обявяването на първата процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в подкрепа на българските предприятия, ориентирани към подобряване на производствените процеси, разнообразяване на продуктовия асортимент и внедряване на нови технологии. Това е процедура „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“. На 08 юли 2015 г. приключи първият краен срок за набиране на проектни предложения по процедурата. В процес на оценка са 844 проектни предложения, които са подадени  от предприятия с код на основна икономическа дейност в секторите на нискотехнологичните и средно нискотехнологичните промишлени производства.  Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е в размер на 293 374 500 лева.

Тук е и момента да спомена, че три пъти повече фирми от Северозападна България са подали проектни предложения по тази процедура спрямо предходния програмен период. За сравнение ще кажа, че по ОПРКБИ в периода 2007 – 2013 г. проектните предложения от Северозапада са били едва 6,17% от общия брой проекти, докато само за първата процедура от настоящия програмен период относителният им дял е над 18%. Фактор за този засилен интерес са допълнителният брой точки, които проектите с място на изпълнение в най-бедния регион в Европа получават. Тази преференция за Северозапада е част от насърчаването на икономическото развитие в региона и първите резултати от изпълнението му вече са факт. Очакваме делът на тези проекти да се повиши при следващите процедури, които ще бъдат обявени по ОПИК.

Вторият краен срок за подаване на проектни предложения приключи на 08 септември 2015г. Броят на постъпили проектни предложения е 280 от кандидати в секторите на високотехнологичните и средно високотехнологичните  промишлени производства. Към момента могат да подават проектни предложения от кандидати с код на основна икономическа дейност в секторите на интензивните на знание услуги като третият краен срок за кандидатстване е 09 ноември 2015 г.

Очаква се да бъде обявена и процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“. Допустими ще бъдат микро, малки, средни и големи предприятия. Интензитета на помощта е 25% - 90% в зависимост от категорията предприятие и вида финансирана дейност. Минималният и максимален размер на БФП са съответно 100 000 лв. и 1 500 000 лв.

Процедура „Енергийна ефективност в МСП“ е планирана за обявяване през месец декември. Предвиденият бюджет е 50 млн. евро. Параметрите по отношение на минимален и максимален размер на БФП са съответно 50 000 лв. и 1 500 000 лв, а интензитетът на помощта е в рамките на 35% и 70% в зависимост от приложимия режим на държавна помощ, категорията предприятие и районът за планиране, в който ще се изпълнява проекта.

Като нов момент през програмен период 2014-2020 можем да посочим електронизирането на процесите по кандидатстване, оценка и отчитане на проектите. В тази връзка в процес на приключване е изграждането на Информационна система за управление и наблюдение на структурните инструменти на Европейския съюз (ИСУН 2020) като за момента изцяло разработени са модел „кандидатстване“ и модул „оценка“. Методът за кандидатстване, който беше избран за първата обявена процедура по ОПИК „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ се състоеше в попълване на уеб-базиран формуляр за кандидатстване и подаването му от кандидати, които не притежават квалифициран електронен подпис (КЕП). Всички останали документи се подават на хартия в УО в рамките на съответните крайни срокове по процедурата.

За новите предвидени за обявяване процедури се планира изцяло електронно кандидатстване. С оглед максимално улесняване на работата със системата и процеса на кандидатстване, Управляващият орган на ОПИК разработва и публикува заедно с Насоките за кандидатстване по съответната процедура и подробни Указания за попълването на електронния формуляр.

И последен, но не по важност въпрос, моля да ни кажете няколко думи и за новата Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“ 2014-2020

Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“ /ОПИМСП/ цели подобряване на достъпа до дългово финансиране за малките и средните предприятия в България. С Решение № 422 на Министерския съвет от 9 юни 2015 г. Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерство на икономиката е определена за Управляващ орган на тази програма. С обособяването й България се включи в  Инициативата за малки и средни предприятия на Европейската комисия за програмен период 2014-2020.

До момента от страна на Министерство на икономиката са извършени всички необходими стъпки, свързани с процеса по разработване  на ОП ИМСП, вкл. и официалното й изпращане на ЕК за одобрение. Получени  са коментари от ЕК по текста на документа и след тяхното отразяване ще очакваме официалното одобряване на ОП ИМСП да стане факт. Осигуреният бюджет за изпълнение на Инициативата е в размер на 102 млн. евро.