Ген. Румен Радев: Категоричен съм за закупуването на нов изтребител

19:10, 07 окт 15 / Политика 25 537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скоро ще има яснота за бъдещето на българската авиация, като възможните решения са две – да се инвестира в ремонта на изтребителите МиГ-29 и да се използват от военните докато е възможно или да се премине към нов тип боен самолет. Най-добрият вариант за България и военните е закупуването на нов боен самолет. Това каза командирът на Военновъздушните сили ген. Румен Радев в предаването на БНТ „Още от деня“. Радев изтъкна сериозни аргументи, като поясни, че е представил сериозен финансов разчет на срещата си с министър–председателя Бойко Борисов.

„Категоричен съм, че купуването на нов боен самолет е най-доброто решение поради много причини. Първо, летците, които сядат, трябва да бъдат осигурени. Ще ви разкрия и някои митове за самолетите МиГ-29. Това, че имат добри бойни възможности е вярно, но освен маневреност няма какво да предложат“, каза ген. Радев.

Другият мит, който развенча ген. Радев е, че използването на сегашните бойни самолети ще излезе без пари на държавата.

„Това изобщо не е така, защото всичко иска периодичен ремонт и подмяна. Като влезем в критичния период след две години ние ще трябва да закупим от Русия нови двигатели, кутии за самолетните агрегати. Разходите, които ще дадем до 2030 г. са съизмерими с купуването на нов тип изтребител.“, категоричен е ген. Радев.

Той заяви, че новият самолет ще има големи бойни възможности, оптимизация на поддръжката и икономическо отражение. Той ще се експлоатира повече от 40 години и ще гарантира безопасността на пилотите. Ген. Радев не се притеснява и по отношение на готовността на военновъздушните сили да използват нов изтребител.

„Всяка година правим международни учения и категорично имаме подготовка. Естествено ние трябва да направим подобрение в инфраструктурата, но това няма да струва много“, каза командирът на Военновъздушните сили.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама