Работодателите с три сигнала до Цацаров за злоупотреби в енергетиката

15:44, 30 сеп 15 / Политика 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Национално представителните работодателски организации внесоха три сигнала до главния прокурор Сотир Цацаров за злоупотреби в енергетиката. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата дадоха на обвинител номер едно данни за евентуални правонарушения, които да бъдат проверени от прокуратурата, съобщава "Правен свят".

Данните се отнасят до реализацията и договарянето на двата енергийни проекта на американските централи "Ей И Ес-3с Марица Изток 1" ЕООД и "Контурглобал Марица Изток 3"АД в Маришкия басейн и до присъединяването и производството от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

"Бих искал да благодаря на главния прокурор, че толкова бързо реагира. Те са запознати с проблемите и работят също по сигнали по темата. Срещнахме едно разбиране и познаване на проблемите", заяви след продължилата над час среща председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.   

Основните нарушения по отношение на американските централи, за които сигнализират работодателите, са свързани с липсата на прозрачни правила при процедурите за определяне на чуждестранните инвеститори на проектите, неразкриване на крайните действителни собственици на капитала на проектните дружества, сключването и последващите изменения на неизгодни за държавните енергийни дружества сделки с електрическа енергия и проблемите при експлоатацията на проектите. 

Сигнал номер едно - AES "Марица Изток 1"

Домусчиев представи накратко всеки от трите сигнала и започна с този относно AES "Марица Изток 1".

"Сигналите  касаят още годините, които са били подписани договорите с тях и в последствие анексирани в ущърб на държавата и в крайна сметка водят до това ние да плащаме от джоба си над 330 млн. лв. годишно над пазарната цена само за ел.енергията, която се изкупува от американските централи", заяви председателят на КРИБ.

Данните в сигнала на работодателите започват още с 1998 г., когато НЕК избира за чуждестранен инвеститор офшорката "Консолидейтид Континентъл Комърс" и сключват договор. Към този момент не е изследвана и не е ясна крайната собственост и инвеститорите в офшорката. Разкриването на крайните собственици на капитала е от съществено значение с оглед преценка дали при вземането на решението за избор на инвеститор е имало или не конфликт на интереси, твърдят работодателите.

През 1999 г. AES придобива участие от 88% в офшорката. До 2004 г. АЕS не декларират по предвидения от закона ред това придобиване пред съответните американските власти.

През 2001 г. Министерският съвет одобрява енергийния проект ТЕЦ "Марица Изток 1". Сключва се дългосрочен договор с НЕК. Приема се, че проектът ще струва 1 млр. евро.

Домусчиев наблегна на разликата между договора от 1998 г. и подписаното през 2001 г. По стария - след 15 години държавата придобива централата (модела "изгради-оперирай-прехвърли"), а по втория договор –моделът вече е построй-оперирай-притежавай". Така държавата губи изключителна собственост върху ТЕЦ-а, който може да оперира поне още 20 години, сочат работодателите.

И продължават със случилото се след това през годините:

През 2005 г. се издава лицензия от ДКЕР и се посочва, че проектът ще струва малко над 1 млрд. евро. Същата година правителството издава Писмо за подкрепа, чиито текст е оформен според практиката на Вашингтонския арбитраж като форма на държавна гаранция. А такава може да се дава само след ратификация от Народното събрание. Това поставя въпроса за валидността на писмото за подкрепа и на целия проект, твърдят организациите на бизнеса.

През 2011 г. се завършва изграждането на централата при отчитане на инвестирани около 1,5 млр. евро. А съгласно ценовата формула от дългосрочния договор от 2001 г. това автоматично вдига цената на тока.  

През същата година става ясно, че централата има съществен технически проблем – не може да достигне договорената мощност, която е 2*300 MW (достига се 2*200 MW), т.е. 1/3 по малко срещу 50 % по-скъпа инвестиция. Има неизпълнение на дългосрочния договор и възможност за разваляне, а също за отнемане на лиценза.

Поетапното въвеждане в експлоатация и недостигането на лицензионната мощност е нарушение и на договора, и на лиценза, но НЕК казва "да". Тогава се правят по същество изменения в дългосрочния договор чрез подписване на двустранни писма между изпълнителните директори на НЕК и AES. И за бизнеса възниква въпросът дали държавата и НЕК не са ощетени. 

В сигнала на четирите работодателски организации е обърнато внимание и на проблемите, свързани с ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3".

Те сочат, че през 1998 г. без търг или конкурсна процедура се създава смесено дружество между "НЕК" ЕАД и американския инвеститор "Ентърджи" (Entergy). НЕК апортира цялата централа ТЕЦ "Марица Изток 3", което предизвиква съмнения за скрита приватизация. Това поставя въпрос за валидността на сделката. След апорта и инвестицията, "Ентърджи придобива" 73 %, а НЕК остава с 27 %.

В тази връзка работодателите сочат, че, ако прокуратурата прецени, може да сезира съответните компетентни американски власти по реда на действащия в САЩ Закон срещу чуждестранните корупционни практики.

В сигнала се сочи още, че през 2003 г. "Ентърджи" прехвърля акционерното си участие на "Енел" (ENEL). Собственик и строител на практика са една и съща компания – "Енел". Тук според организациите на бизнеса възниква въпросът дали е налице конфликт на интереси при проектното финансиране, защото колкото по-скъпо е изграждането на централата от "Енел", толкова повече пари за продажбата на ток ще получава. При стартирането на проекта стойността му се оценява на 470 млн. долара, а в края достига до 700 млн. евро, посочи Кирил Домусчиев.

"Ние нямаме намерение да плащаме. Това са политически грешки. Тук става категорично дума за корупция. Със сигурност държавната НЕК през годините не си е защитавала интересите. И ще държим до последно тези договори да бъдат прекратени и тези централи да работят както всички останали, които сме в бизнеса – на свободния пазар", заяви Домусчиев.

Сигнал номер две - нередности във ВЕИ сектора

Вторият сигнал на работодателите е свързан със съмнения за нередности във ВЕИ сектора. 

В него те сочат, че първият закон за ВЕИ и присъединяването на мощности водят до достигане на крайната цел от 16%, поставена от Европейския съюз, 10 години преди крайния срок през 2020 г.

Домусчиев припомни, че през юни 2012 г. е имало бум на въвеждането в експлоатация на ВЕИ-та предвид промяна в закона за ВЕИ. Давани са разрешения за ползване без да има завършен енергиен проект, обясни той. И заяви, че ако установи престъпни обстоятелства, прокуратурата може да поиска възобновяване на административното производство по издаване разрешенията за ползване. Ако се окаже, че за 50% от ВЕИ-та е нарушен законът за въвеждането им в експлоатация, това може да доведе до рязко падане на цените за ток, твърдят организациите на бизнеса.

Домусчиев отново посочи куриоза, че се е произвеждала фотоволтаична енергия през нощта, когато липсва енергийният източник "слънцегреене". Тоест включват се конвенционални генератори, а за този ток се плаща като за зелен ток по скъпите цени, възмущават се работодателите.

Сигнал номер три - дейността на КЕВР

Техният трети сигнал е свързан с Комисията за енергийно и водно регулиране. Бизнесът настоява прокуратурата да провери следните факти, на които са се натъкнали: На 31 юли 2015 г. (петък) - КЕВР на сайта си  обявява едни количества от фотоволтаични централи, които подлежат на изкупуване по преференциални цени, а на 3 август 2015 г. (понеделник) – други, по-големи количествата. "Това означава по-скъп ток чрез увеличаване на добавките за бизнеса и гражданите", заявяват работодателите.

"Ще имаме нова среща с главния прокурор Сотир Цацаров на 10 ноември за напредъка по проверките", каза Домусчиев и обясни, че работодателите ще помогнат на обвинителите с двама експерти. "Много фирми и наши членове са се амбицирали да покажат кирливите ризи на системата. Много фирми са пред затваряне или в тежко състояние заради цената на електроенергията. Имаме голяма активност от нашите членове", подчерта Домусчиев. 

Председателят на АИКБ Васил Велев призова бизнеса да подава сигнали за злоупотреби в енергетиката на сайта на работодателите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама