Бизнесът и властта изготвят план за реформи в енергетиката

11:01, 16 сеп 15 / Политика 25 727 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С извънредна среща между работодателите и властта започна редовното заседание на Министерския съвет днес. От утре започва работата по изготвянето на пътна карта за реформи в енергетиката. Това съобщи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. В пътната карта ще бъдат посочени сроковете и мерките за оптимизиране на сектор енергетика.

„ Ще участват представителите на работодателските организации, министър Теменужка Петкова, Делян Добрев и министърът на Финаните Владислав Горанов. Ще получим подкрепата на премиера за въвеждане на мораториум върху всякакви нови преференциални производства, даването на преференциални цени за производтво и изкупуване на съответната електроенергия. Също так се разбрахме да има наш представител към комисията в парламента, която наблюдава и следи работата на КЕВР“, обясни Домусчиев.

Работодателите подчертаха, че искането им за оставка на дирестора на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов остава. Те заявиха, че през следващите дни ще предадат на главния прокурор Сотир Цацаров всички договори, касаещи нередностите при подписването на договорите за американските централи. Работодателите поясниха, че планираният за 30 септември масов протест може и да не се състои.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че въпреки взетите мерки злоупотребите в енергетиката продължават.

"Беше коментирано с Делян Добрев да се направи промяна в законодателството, когато има констатирано нарушение по отношение на производител с преференциална цена, да съществува възможност при първото или второто нарушение да му се отнема правото да продава електроенергия на преференциална цена.Това ще бъде много силна мярка за превенция по отношение на всички нарушения, защото въпреки взетите мерки нарушенията продължават. Фотоволтаици продължават да произвеждат енергия и нощем", каза Дончев.

Работодателите поясниха, че днес предстоят срещи с парламентарните групи в Народното събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама