КНСБ: Следващите сметки за ток ще вдигнат бизнеса на протест

21:16, 13 сеп 15 25 595 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протестни действия срещу високата цена на тока ще има от страна на бизнеса, но след като предприятията получат своите сметки, каза президентът на Конфедерацията за независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров по програма „Хоризонт“ на БНР.

"Аргументите за протеста остават валидни, но трябва да се изчака с конкретните действия. Готовността на всички предприятия в индустрията и в цялата икономиката трябва да бъде максимално висока“, каза още той.

Според него до края на месеца всички ще са получили сметките по новите цени за електроенергия и ще започнат да мислят за икономия на разходите и за съкращения на служители.

"Това е естественият ход на нещата, но не трябва да се прибързва с обявяването на някаква дата. През юли месец протестът, в който участвахме заедно с работодателите, беше предупредителен, за да не се случи това, което се случва сега", обясни Димитров.

Връщането на цената на електроенергията за индустрията трябва да бъде съпътствано със създаването на специализиран фонд, който да изведе от пазара предприятията, чиято електроенергия се купува на преференциални цени, коментира още президентът на КНСБ.

Президентът на Конфедерацията на труда "Подкрепа" Димитър Манолов обяви, че следващите дни ще се изясни дали синдикатът ще подкрепи протестите, които работодателите планират в края на месеца.

Според него проблемът с договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия от "Марица-изток" 3 и "Марица-изток" 1 може да бъде решен с намеса от Брюксел или от българска страна, но не и от прокуратурата. „Октоподът в енергетиката трябва да бъде прекратен. Абсурдно е евтиният ни ток да се изнася в чужбина, а ние тук да плащаме скъпия", добави той.

От своя страна председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев заяви, че увеличението на цената за тока на бизнеса не е имало очаквания отрицателен ефект, защото досега не са се увеличили цените на стоките в магазините, нито безработицата, а някои от компаниите са платили вече по две сметки за електроенергия.

Припомняме, че вчера председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев обяви много голям протест на представителите на индустрията на 30 септември, който ще бъде само в София. От организацията настояват от 1 ноември цената да бъде намалена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама