Бизнесът ще осветлява собствеността и договорите в енергетиката със закон

14:26, 10 сеп 15 25 598 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Работодателите са подготвили закон за разкриване на информацията за собствеността, дейността и дългосрочните договори, сключвани от предприятията в енергетиката. За това съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той уточни, че проектът предстои да бъде изпратен на парламентарните групи.

По думите му монополистите в енергетиката нямат от кого да се крият и страхуват, защото нямат конкуренти. «Нека обществеността да се запознава с техните отчети на всяко тримесечие и дългосрочните договори за задължително изкупуване да са публични, за да е ясно какви са клаузите», посочи Велев. 

Велев съобщи още, че работодателските организации ще сезират Комисията за конфликт на интереси, тъй като, по думите му, проектът за промени в Закона за енергетиката е бил подменен, и вместо да реши проблемите, ги е задълбочил.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев пък обяви, че ще внесат два сигнала до главния прокурор за злоупотреби в огромни размери – за договорите с американските централи, чийто ток се изкупува на по-високи цени и за бума на ВЕИ-та.

Божидар Данев, Българска стопанска камара, пък допълни, че искат независим международен одит в енергетиката.

На 30 септември, ако няма някакви промени, работодателските организации отново ще излязат на протест. Те поискаха и оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама