Радостин Дачев: Дайте шанс на патенцето, и то ще се превърне в лебед

11:33, 02 сеп 15 25 Topnovini Автор: Topnovini
Г-н Дачев, през изминалата седмица проведохте среща между хотелиерите и представители на  Министерството на туризма в лицето на министър Николина Ангелкова. Как премина тя и какви теми обсъдихте?

Първо искам от името на нашето сдружение „Клубът на хотелиерите ” към община Несебър да изкажем благодарност към министър Ангелкова за възможността, която имаха повече от 40 хотелиера от Общината, а именно да се срещнем и да обсъдим още веднъж основните проблеми в туризма.

Срещата беше работна, като на нея и двете страни препотвърдиха намерението си, всички участници в сектора да работят заедно за решаване на проблемите в бранша. Ние хотелиерите за пореден път изложихме аргументирано проблемите в туризма, като поискахме от министър Ангелкова да представи визията на министерството за справянето с тях. Стана ясно, че имаме сходни виждания в решаването им.

Кои са най-важните проблеми, за които разговаряхте с министър Ангелкова?

Проблемите в туризма са трупани през последните 25 години и си даваме сметка, че няма как да дойде добрата фея и да ги реши с магическата си пръчка за един ден. Освен това много от проблемите в бранша са в компетентността и на общините.  Споделихме виждане, че за решаване на проблемите на Слънчев бряг и Несебър трябва да се изработи пилотен проект между Министерството на туризма и Общината.

Най важните проблеми, които споделихме е, че трябва да се продължи работата от министерството по изготвянето на стратегията за преминаването на плажовете от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ)  към Министерството на туризма (МТ). Плажовете, като природен ресурс, трябва да са на разпореждане на МТ, защото то е отговорно за правенето на политиките в областта на туризма, а към момент не притежава инструментариума за въздействие. Всички са наясно, че към момента това министерство е изолирано от решаването на проблемите на плажовете, а това не е правилно.

На второ място вижданията на хотелиерите са, че час по-скоро трябва да се стартира строителството на новия път от Поморие до Равда. На срещата, от Министър Ангелкова, разбрахме, че отчуждителните процедури по трасето не са завършили, затова настояхме строителството на новия път да започне от направата на новия мост над река „Ахелой” и околовръстния път около града, за да се избегне тапата в центъра му. Сега ще чакаме отговор от Агенцията по пътна инфраструктура (АПИ).

Много често сравняват туризма в България със съседките ни Турция и Гърция. Какво не ни стига на нас, за да стигнем нивото им?

Въпросът е много важен. Гърция и Турция са издигнали туризма в основен приоритетен отрасъл. И това лято, въпреки политическите сътресения, гърците ще отчетат ръст от 2 млн. туристи. На първо място, важното е да се знае, че в тези държави има традиции в управлението на туризма. На второ място, и двете държави дават над 100млн. евро годишно за реклама и още 30-50млн. евро за политики в туризма. Както стана ясно от министър Ангелкова, МТ  тази година разполага с бюджет за реклама около 2,5млн. евро и още около 4,5млн. евро за подобряване на политики и регулации в сектора, като част от тези средства били привлечени по програми от ЕС, а за 2016 г. изобщо няма да има европейски пари. Хората трябва да са наясно,  че с трици маймуни не се ловят. И това е много притеснително за нас.

Да, но нали секторът е изцяло частен?

Е, и какво от това. В цял свят, както и в Гърция, и в Турция, туризмът е частен. Нали всички данъци от сектора отиват в бюджета, независимо от собствеността? С право губим българите по родното Черноморие. Те ходят в Турция и Гърция, но България е с бюджет за туризма  40-50 пъти по-малък от основните ни конкуренти. Това е срамно и неприемливо  за бранша, който дава 1/7 от брутния вътрешен продукт на страната. Крайно време е държавата да появи реципрочно отношение към бранша и това да се прояви най-вече, като огледален образ на отпуснатия бюджет за туризъм за следващите години.

Колко трябва да е бюджетът за туризъм според вас и какво очаквате от министър Ангелкова?

Министерството трябва да е по-наясно по този въпрос, но за да се създадат условия за устойчиво развитие на туризма в страната са необходими средства за имиджова, продуктова реклама, управление на политики, управление на ресурси, както и административен капацитет. Всичко това изисква пари. Този въпрос сме го обсъждали и в сдружението. По скромни наши оценки всяка година за покриване на горните разходи са нужни над 100 млн. лв. Това пак ще е наполовината, че дори и по-малко от съседите, но все пак ще е база за сравнение. Както турците и гърците отделят за бюджет около 5-6 евро на турист, на такава база и ние трябва да стъпим, ако искаме да сме конкурентни и да се сравняваме с тях.

Истината е, че туризмът в България е като набеденото грозно патенце, което обаче, ако правилно се управлява и храни, ще се превърне в красив лебед.

Ние вярваме, че туризмът в България е със сериозен потенциал и тези пари ще бъдат възвърнати в бюджета още на втората година. Очакваме от Министър Ангелкова да защити тези наши искания и разбирания. То и за Министерството на туризма ще е по-лесно, и по-правилно. Но пък тогава ще си носим и голямата отговорност.

Един последен въпрос. Как ще приключи туристическият сезон тази година за хотелиерите в Община Несебър?

За съжаление всеки хотел ще реализира спад.  Дано тази година да не е по-добра от следващата. Това е в резултат на всичко, което казах дотук. На фона на по-малкото туристи, по-малкото реализирани нощувки и приходи, ни сюрпризираха и с 18% увеличение на ел. енергията от 1 август. Ние сме договорили условията с големите туроператори още миналата година, а в средата на лятото ни се вдига цената на тока. Как да компенсираме тези завишени разходи? Не може ли тези резки промени да бъдат с година аванс, за да ги планираме навреме?

Защо не попитахте за компенсации министър Ангелкова?

Не е сериозно да очакваме финансова компенсация от държавата. Тя, държавата, като цяло гледа как да вземе, а не как да даде. Силно обаче се надяваме да се прояви държавническо мислене и по подобен начин на Турция, ваканцията на учениците да се удължи с 1-2 седмици, за да се компенсират  част от приходите чрез стимулиране на вътрешния туризъм. Има и други сдружения, които имат подобни очаквания. Още повече, че през септември и времето е хубаво, и цените на хотелските услуги са наполовина от юлските. Като се има предвид, че  21 и 22 септември са официални празници, то учебните дни дотогава са пренебрежимо малко.