Според Емил Радев ООН трябва да се намеси в борбата срещу Ислямска държава

15:46, 01 сеп 15 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Борбата с Ислямска държава трябва да се води в световен мащаб - необходимо е да се намеси ООН. Това становище изрази по време на среща с граждани от варненския район “Приморски” евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. „Под шапката на ООН трябва да се провеждат и операциите срещу трафикантите на хора”, категоричен бе Радев.

Темата за бежанците бе сред най-обсъжданите по време на дискусията, в която участваха гражданите и евродепутатът от Варна. Емил Радев акцентира, че е необходимо да се прави разлика между бежанци и нелегални имигранти: „Хората, които идват от Сирия, зад гърба си имат война, убийства. Ислямска държава е безмилостна спрямо всеки и участва в невиждани, ужасни зверства! И потърпевшите от всичко това няма къде да отидат. Те не търсят по-добро препитание, а бягат, защото рискуват живота си. Затова трябва да проявим солидарност. Но от друга страна има и такива, които идват от Африка – това са икономически имигранти”.

Емил Радев сподели притеснението си, че в един момент цяла Европа ще бъде пренаситена с нелегални имигранти и бежанци и социалните системи на държавите-членки на ЕС не биха издържали на този натиск. „България е особено уязвима. При нас и малкото покачване влияе върху социалната система. Тези хора трябва да се хранят, да се обличат, да им бъде оказвана медицинска помощ, децата да ходят на училище”, коментира европедепутатът. Радев анонсира, че на 14 септември в Брюксел предстои изключително важна среща между министрите на вътрешните работи и на правосъдието, по време на която ще бъдат дискутирани мерките, свързани с миграцията. „Надявам се да бъдат взети решения, които да са ефективни”, коментира той. И допълни, че анализите сочат, че ако войната се развива със същите темпове, тя ще продължи 3,5 г. Според Радев, за да спре бежанският натиск, проблемът в Сирия и Ирак категорично трябва да бъде разрешен. Българският евродепутат от ГЕРБ сподели, че е притеснен от това, което се случва в Македония и Унгария. Той обяви, че министърът на вътрешните работи на Австрия е предложил страните, които не желаят да приемат бежанци, да не получават средства по европейските фондове. И изнесе статистически данни, според които докрая на тази година Германия очаква да приеме 800 000 кандидати за бежанци, което се равнява на 1 % от населението на страната. Според Емил Радев призива на все повече държави за въвеждане на граничен контрол с цел овладяване на бежанската вълна, би нарушил един от основните принципи на ЕС, а именно свободното придвижване на хора.

На фона на кризите в съседните на страната ни държави евродепутът изтъкна, че в момента България остава единственият остров на стабилността на Балканите. „България трябва да има сталбилно правителство и външните ни граници да се охраняват много добре”, заяви Емил Радев.

Другата важна тема, която жителите на варненския район Приморски засегнаха пред Радев бе събарянето на незаконните постройки в „Максуда”. Той ги увери, че политиката на община Варна в тази посока е съобразена и с европейското, и с родното законодателство. „Община Варна изпълни едно свое задължение – да премахне тези незаконни постройки”, каза Емил Радев. Преди броени дни той откри европейски информационен център във Варна, като на официалната церемония присъства зам.-председателят на Европейския парламент (ЕК) Антонио Таяни, който остана очарован от Варна и инвестиционните проекти, реализирани с европейски средства на местна почва.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама