Frontex предупреждава, че се продават фалшиви сирийски паспорти

14:54, 01 сеп 15 / Свят 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Появила се е търговия с фалшиви сирийски паспорти, особено в Турция, за да се улесни влизането на мигранти в ЕС, съобщи днес директорът на Европейската агенция за управление на външните граници Frontex Фабрис Леджери, цитиран от AFP.

Има хора, които купуват в Турция фалшиви сирийски паспорти, очевидно защото са разбрали, че сирийците получават право на убежище във всички страни членки на ЕС, заяви Леджери пред френското радио "Юроп 1". "Хората, които използват фалшивите документи, често говорят арабски. Те може да са родом от Северна Африка или от Близкия изток, но имат по-скоро профила на икономически мигранти", добави той.

Засега продажбата на документи не изглежда да оказва негативно влияние върху сигурността на ЕС. "Нямаме обективни данни за влизане на потенциални терористи по този начин", подчерта Леджери, но призова за бдителност на всички граници.

Директорът на Фронтекс повтори молбата си към страните от ЕС да изпратят допълнителни граничари за Гърция, за да се регистрират всички мигранти, пристигащи в страната, която се намира на външните граници на ЕС. "Предвид притока има пренасищане на системите за регистрация и не се регистрират всички мигранти. Имаме представа за националностите им, но не и пълна представа кой влиза и какви са наистина профилите на всички тези мигранти", отбеляза той. 

Също като германския канцлер Ангела Меркел, която вчера предупреди, че шенгенското пространство може да бъде премахнато, ако не се разпределят по-равномерно мигрантите в Европа, Леджери подчерта, че "това е риск, който започваме да усещаме всеки ден. Виждаме да се увеличават полицейските патрули по вътрешните граници между страните, членки на Шенген". "Ако външните граници не могат да бъдат управлявани по солидарен начин между страните членки, има риск всички страни да си върнат контрола над националните граници, което няма да бъде по-ефикасно", смята експертът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама