Емил Радев пита ЕК за акция "Булдозер" във Варна

12:41, 30 авг 15 25 526 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Каква е компетентността на говорителя на Европейската комисия (ЕК) да коментира действия на българските местни власти в изпълнение на законови разпоредби, целящи спирането на противоправни действия на група граждани на община Варна от ромски произход?

Това пита в писмен въпрос до ЕК българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Въпросът му е мотивиран от изявление на говорителя на ЕК от 21 август тази година, в което се заявява, че българските власти трябва да предоставят алтернатива и да спазват основните човешки права, когато принудително изгонват хора от незаконни жилища.

Във въпроса си до Комисията варненският евродепутат припомня, че на 20 август тази година Община Варна предприема законосъобразни действия за разрушаване на незаконни постройки, намиращи се върху чужда частна собственост в Максуда. На лицата, обитаващи незаконните постройки, е предоставена възможност за временно настаняване. Решението на Община Варна не е било обжалвано от никого от живущите в незаконните сгради и е влязло в сила.

Във въпроса си до европейските комисари Емил Радев от ГЕРБ пита още политиките на Европейския съюз за ромите предполагат ли неспазването на националното законодателство да остава ненаказано и това не е ли прилагане от ЕК на двойни стандарти спрямо гражданите от различни етноси на държавите членки на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама