Илия Златев, кандидат за кмет на Стара Загора от АБВ: Един кмет е успешен, когато надгражда постигнатото преди него

22:33, 27 авг 15 25 Topnovini Автор: Topnovini
Г-н Златев, кой е най-солидният аргумент, който Ви накара да се кандидатирате за кмет на община Стара Загора?

Чувството ми за отговорност към членовете и симпатизантите на ПП АБВ в Стара Загора, които ме номинираха и подкрепиха в тази не лека за мен в личен план стъпка. Убедеността ми, че самостоятелна кандидатура за кмет на Община Стара Загора на ПП АБВ ще допринесе за утвърждаването на партията в левия политически спектър. И не на последно място, самочувствието ми на човек, познаващ проблемите на местната власт, както и желанието ми да работя за тяхното решаване.

Кои са най-наболелите проблеми за решаване в община Стара Загора, според Вас?

Най-наболелите проблеми изобщо в местното самоуправление не се отнасят само и единствено до Община Стара Загора, а са свързани преди всичко до коренна промяна на изцяло погрешния модел, драстично съкращаващ компетенциите на местното самоуправление и съответно на гражданите в решаване на местните проблеми. Този модел създава свръхцентрализирана държава, където общините все по-трудно посрещат своите разходи, а гражданите не получават на място необходимите брой услуги и нямат възможност да оказват ефективен контрол. За каква силна местна власт говорим, когато около и над 50 % от местните бюджети се формират от субсидии по държавно делегирани дейности?! Аз вярвам, че участниците в предизборната кампания няма умишлено да профанизират разговорите за проблемите на местното самоуправление , като ги сведат единствено до квадратите положен базалт, метрите асфалтова настилка  или благоустрояването на междублоковите пространства. По този начин не искам да кажа, че това не е важно и не вълнува хората, но има и други същностни въпроси, по които ми се струва, че ние политиците, повече трябва да говорим. А що се касае до наболелите проблеми на Община Стара Загора ще имаме възможност в хода на предизборната кампания подробно и съвсем конкретно да ги обсъждаме. 

Как ще коментирате направеното досега от настоящия кмет Живко Тодоров и високия му рейтинг сред старозагорци?

Отнасям се с респект и уважение, като оценявам и по достойнство всичко положително направено за града от кмета Живко Тодоров. Успешността на един кмет  се състои и в способността му да надгражда всичко добро постигнато от предходните кметски екипи. Това от своя страна ме прави свободен да оценявам обективно и критично грешките и слабостите в работата на екипа на г-н Живко Тодоров.

Вие вече сте участвали в ръководството на общината като зам.-кмет, това ще помогне ли  при изготвянето на управленската Ви програма?

Естествено годините, през които работех като зам.- кмет на Община Стара Загора са безценен за мен опит, който имам желание да споделя и няма как той да не бъде използван при съставянето на управленската ми програма.

Мислите ли, че „шарен” (съставен от много партии и сдружения), какъвто се очаква да бъде новия Общински съвет, ще може да работи пълноценно?

Какъв ще бъде съставът на бъдещия Общински съвет ще реши старозагорският избирател. "Шарен" или с преобладаващото доминиране на една партия е важно, но още по-важен е качествения състав на бъдещите общински съветници. Много бих искал следващия общински съвет да е мястото, където действително се формира общинската политика, да има сблъсък на идеи, а не "местния парламент" да се превръща неусетно в придатък за изпълнение функциите на общинската администрация.