Русия забрани Wikipedia, отмени забраната часове по-късно

12:51, 25 авг 15 / Свят 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руският комуникационен регулатор Роскомнадзор забрани достъпа до руската версия нa Wikipedia в понеделник, а във вторник отмени забраната, съобщава агенция AP.

Причината за първоначалното решение беше в статия за наркотици, която според провинциален руски съд съдържа забранена информация. Тъй като протоколите на Wikipedia не позволяват блокирането на достъпа до отделни статии, Роскомнадзор изпрати на всички доставчици на интернет в страната заповед да спрат достъпа до цялата Wikipedia на руски.

Във вторник, обаче, Роскомнадзор отмени заповедта с аргумента, че статията вече е поправена и въпросната забранена информация е махната.

Скорошни поправки в руските закони забраняват разпространението на информация за употреба на наркотици, самоубийства и всичко, което би могло да се интерпретира като пропагандиране на омраза. По този начин, отбелязва АР, властите могат да блокират достъпа до сайтове, които изразяват несъгласие с държавната политика или критикуват властите. Така например, Роскомнадзор блокира достъпа до блогове на дисиденти, в това число и на Алексей Навални.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама