Гръцкият президент иска среща на ЕС за бежанците, хаосът в Македония и Сърбия е пълен

15:29, 23 авг 15 / Свят 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гръцкият президент Прокопис Павлопулос поиска извънредна среща на лидерите на Европейския съюз (ЕС), на която да обсъдят бежанската криза. Срещата трябва да бъде свикана без отлагане.

"Става въпрос не само за проблем със сигурността, но и преди всичко за хуманитарна криза“, посочи гръцкият президент, цитиран от БГНЕС и добави, че в решаването на въпроса трябва да се включи и ООН и да се формира единна европейска политика.

Гръцкият здравен министър Панайотис Курубулис предупреди, че бежанската вълна, която залива Гърция, заплашва да я заличи като държава и поиска средства и усилия на европейско ниво, защото това не е проблем само на Гърция.

Междувременно в Македония продължават да нахлуват вълни от хиляди имигранти, които пристигат от гръцка територия с влакове и автобуси, а македонските гранични власти са безсилни да ги спрат.

Македонският вътрешен министър Митко Чавков, по време на посещение в граничния град Гевгелия, който пръв посреща имигрантската вълна, се оплака, че Македония се оправя сама, както може, без никакво съдействие нито от ЕС, нито от Гърция, която организирано им изпраща хиляди нелегални имигранти от Азия и Африка.

„Ние призовахме гръцките полицейски структури да предприемат необходимите мерки и да намалят прехвърлянето на имигранти, което на този етап е неконтролирано и не отговаря на капацитета на Македония“, каза Чавков. „Очаквам гръцката страна да прояви разбиране. Ние от своя страна осъзнаваме техния проблем с бежанците, но в никакъв случай не може да се смята за решение на проблема те да ни изпращат по 5000-6000 души на ден", добави той.

Само за последните два месеца в Република Македония са влезли над 44 000 бежанци.

Междувременно, през нощта на събота срещу неделя от Македония в Сърбия преминаха около 5000 души през граничния пункт Табановце. В момента те се намират в приемния център в Прешево, където сръбските власти едва смогват да издават транзитни документи.

Сръбски медии съобщиха, че в неделя на обяд групи бежанци са се сбили в центъра на Белград. При безредиците има и пострадали.

На фона на драматичните събития в Гърция и Македония, Комисариатът по бежанците на ООН се задоволи да публикува на сайта си съобщение до медиите, в което изказа притеснение от ситуацията на границата между двете страни, заклейми лошите условия, в които се намират имигрантите и увери, че е готов да помогне. Освен това, агенцията на ООН осъди употребата на сълзотворен газ от македонската полиция. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама