Димитър Чанков: Влюбиш ли се в баскетбола това остава за цял живот

14:14, 18 авг 15 25 Topnovini Автор: Topnovini
Димитър Чанков е новото лице в треньорския щаб на баскетболен клуб “Шумен”. Димитър Чанков е от Плевен. Завършил е спортно училище в Плевен. През кариерата си е играл в БК “Плевен”, бил е треньор в баскетболния “Чавдар”-Троян.

От година и половина живее в Шумен и от този сезон се включва в заниманията с подрастващите в баскетболен клуб “Шумен”. Димитър Чанков е семеен с едно дете.

В навечерието на спортно-състезателната година с Димитър Чанков разговаряме за новите неща в БК “Шумен” и за новия стил на работа.

Как и защо започна да се занимаваш с баскетбол?

Дядо ми е играл баскетбол и общо взето започнах да се занимавам по наследствена линия. От малък съм запален по тази игра. Мога смело да кажа, че баскетболът е любов.

Захващаш се с треньорска професия, която не е доходоносна. Лесно ли се реши да станеш треньор в Шумен?

Тук не става въпрос за пари. Лесно се реших да стана треньор. Любовта ми към играта баскетбол не е избледнявала, продължава и сега. Когато ми дадоха възможност да стана треньор, нямах никакво колебание и с удоволствие приех работата.

Тук е мястото да благодаря на Янко Янков, който ми даде този шанс и ми гласува доверие. Сега предстои да се свърши много работа. Надявам се всички да останат доволни от мен и да привлечем колкото се може повече деца, да ги запалим за баскетбола.

На кои възрасти ще водиш тренировки тази година?

Ще водя заниманията на децата на възраст 12 и 14 години. Освен това ще помагам и на Янко Янков в мъжкия отбор.

Като цяло всички ще работим за да влязат повече деца в залата, във всякакви възрасти. Имаме желание да откъснем малчуганите от заседналия живот и живота пред компютрите. Така че, всеки, който иска да се запише да играе баскетбол може да ни намери в зала “Младост”.

Какви цели си поставяш?

Основната цел е да върнем в децата любовта към спорта, към баскетбола. По-конкретни цели, които си поставям е да изградя добри играчи.

Какво ново в работата въвеждате от този сезон?

Методите на работа в клуба са сменени изцяло. Тренировките се водят по специална програма, изготвена от треньорите.

Сериозността и дисциплината в работата са на много по-високо ниво от колкото е било досега.

В баскетбола постоянно трябва да се рефрешваш. Постоянно, както навсякъде, така и в баскетбола навлизат нови неща.

Аз и колегите ми треньори имаме желанието и уменията да усвояваме тези нови неща и да ги предадем на децата

Загиваме като спортна нация и затова искаме да привлечем децата да се занимават със спорт.

Спортната база в Шумен по-скоро отблъсква децата, отколкото да ги привлича към даден спорт. Как ще се преодолее този факт?

Вярно е, че базата ни не е на ниво. Но баскетболът е любов.

Който дойде при нас ще се запали. С другото се справяме в движение.

Ето сега, със средства на клуба, ще сложим нови рингове в залата. Надяваме се да успеем да сменим старата екипировка, да сложим нови табла. Ще разчитаме и на помощ от хората.

Но всички, които се занимаваме в клуба сме ентусиасти и оптимисти. Раздаваме се и смятаме, че ще се справим.

Хубаво е децата да влязат в залата. След това като се запалят, те ще успеят да се справят с всякакви ситуации.

Провеждате и тренировки през лятото.

Да, за радост има деца, които искат да се занимават с баскетбол и през ваканцията. В началото на септември, когато се запишат желаещите да играят баскетбол ще оформим различните възрастовите групи и започваме съществената работа.

Постепенно ще се оформят и отборите, а след това ще дойдат състезанията, победите, загубите.

Хубаво е, че в Шумен има и мъжки отбор. Това амбицира децата, кара по-малките да работят усърдно, за да достигнат до място в първия отбор.

От миналата година Янко Янков даде шанс на по-малките да играят в мъжкия отбор. Това е чудесно. Тази практика ще продължи.

На какво залагаш в работата си?

Работим с нови методи, по различен начин. Предлагаме интересни занимания и тренировки за децата. Всяка една тренировка е различна, набляга се на различни компоненти, - пас, дрибъл, стрелба, тактика. Всичко се отиграва. С всички деца работим еднакво, няма да има обидено, унизено дете. Всички са добре дошли и ще се забавляваме с играта.

Разбира си имаме и индивидуален подход. Когато изпъкне талантът, с него работим допълнително.

На какво основно държиш по време на една тренировка?

Много държа на дисциплината по време на тренировка. Това е едно от важните условия, за да свършим добре работата си, и аз, и децата. Държа по време на тренировката да сме съсредоточени в това, което правим. По време на тренировка трябва да се раздаваме на 100%, да се отдаваме изцяло на баскетбола.

След това като приключим тренировката и излезем от залата и всеки може да прави различните неща, които са му интересни.

Какъв модел се опитваш да следваш в баскетбола?

Искам да правим добри играчи, да направим стабилен клуб.

Пример за мен стана развитието на баскетбола в Троян. 25 години в Троян нямаше баскетбол. Когато аз бях треньор там, възродихме мъжкия представителен тим по баскетбол. Това повлече крак и направиха отбори във всички възрастови групи. Вярно, мъжкият отбор е в „А” група, но това пълни залата, а отдолу е изградена пирамидата. Положиха основите, след това развиха играта и така след пет години в Троян успяха вече да направят и проект за нова спортна зала.

Шумен, който е град с традиции в баскетбола, трябва да достигне това ниво.

Ние в клуба искаме да се работим с нашите юноши и деца и от тях да направим гръбнака на мъжкия отбор. Искаме нашите местни момчета да трупат самочувствие и да играят за Шумен.

Какво дава баскетболът?

Всичко. Баскетболът дава гъвкавост, умения, добра физическа подготовка, в този спорт се играе с ум, т.е. развива мисленето. Отново казвам баскетболът е любов, променя мирогледа, прави те човек.