Бизнесът иска оставката на Иван Иванов и енергийни реформи

11:53, 02 авг 15 25 552 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Искам да се обърна към директора на КЕВР Иван Иванов. Бях чул, че когато се прекали с популизма е все едно да се прекали с алкохола. И двете водят до смърт, а в малки количества дори са полезни. Г-н Иванов малко прекалява с популизма. Освен това е скаран и с математиката. Не е и добър манипулатор. При него всичко е сбъркано. Ще искаме неговата оставка в най-скоро време“. С тези думи директорът на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев се обърна към председателя на КЕВР Иван Иванов.

Бизнесът свика пресконференция само ден след като промените в цената на електроенергията влязоха в сила. Работодателите остават категорични в позицията си. Те поискаха още в първите си работни дни парламентът да наложи мораториум за присъединяване на всякакви производители на електроенергия, които продават по преференциални цени.

„Едновременно с това искаме да се преразгледа последният закон в енергетиката, който създава условия за следващо неконтролирано производство на енергия от оборски тор. Това са нови стотици милиони, които ще трябва да се вземат от домакинствата, да се платят на тези, които искат да се възползват от новата голяма далавера“, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Васил Велев. Бизнесът поиска и пътна карта за реформи - краткосрочни и средносрочни мерки, които да гарантират мястото на България поне в средата на класацията на ЕС за добавка "Задължение към обществото. Велев добави, че България, заедно с Дания, ще плаща най-високата такса.

Ако исканията на бизнеса не бъдат чути, работодатели, синдикати и работници ще организират нов мащабен национален протест през септември. Велев обясни, че все още обсъждат намерението си да поискат оставката на Иван Иванов.

„Хиляди граждани поискаха тази оставка още на 29 юли под прозорците на КЕВР. Проведохме и блиц анкета сред членовете си. Резултатът - 87% поискаха оставката на Иван Иванов. Тя ще бъде поискана по официалния ред. Заставаме зад въпроса за нотификация на американските централи и отговор от Европейската комисия това допустима финансова помощ ли е или не. В Полша и Унгария отговорът е "не", каза Велев.

Работодателите ще се обърнат и към главния прокурор Сотир Цацаров. Според бизнеса десетки фотоволтаични централи са присъединени в последния възможен работен ден и не трябва да продават на преференциални цени. Сигнал ще бъде подаден и до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), защото на редица депутати имат близки, които са търговци на електроенергия, твърдят работодателите.

На въпроса дали бизнесът извива ръцете на премиера Бойко Борисов с протестите си, Васил Велев заяви:

„Ние не извиваме ръцете на премиера, а обратното. Ние протестираме за реформи и смятаме, че срещу тези, които крадат трябва да има организирана сила на обществото. Не сме облагодетелствани, а сме ощетени“, заяви Велев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама