Поморие ще чества 250 годишен юбилей на храм „Преображение Господне”

10:43, 31 юли 15 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази година Поморие отбелязва 250 години от освещаването на църквата „Преображение Господне” - най-дълголетният действащ храм по цялото българско Черноморие.

Честванията ще започнат на 05.08.2015 г. /сряда/ от 19 ч. с литийно шествие от храм „Преображение Господне” до площада пред НЧ „Просвета 1888”, в чиято зала от 20 ч. ще бъде изнесен празничен юбилеен спектакъл. По случай храмовия празник, от 9 ч. на следващия ден, Негово Високо Преосвещенство Сливенският Митрополит Йоаникий ще отслужи архиерейска света литургия за здраве и благополучие на всички жители и гости на Поморие.

Юбилейните празници ще се проведат в рамките на два поредни дни и ще преминат под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.

Първото светилище на това място датира от девети век, но през 1760 година е разрушено и напълно изравнено със земята. Благодарение на усилията и вярата на местните жители  три години по-късно започва нов градеж. През 1765 г. на мястото на предишната малка църква е окончателно издигнат и осветен храмът „Преображение Господне”.

Оригиналната архитектура и богатата вътрешна украса правят сградата неповторима, но уникалността й е подсилена от факта, че  това е единствена църква в целия християнски свят без олтарна абсида.

Община Поморие и църковното настоятелство на храм „Преображение Господне” канят всички жители и гости на града да почетат празника и да се докоснат до един от паметниците на изкуството с национално значение – първа степен. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама