Георги Сербезов: Готвим гражданско неподчинение заради бездействието на институциите

09:10, 31 юли 15 25 Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивчанинът Георги Сербезов е инженер по образование и природозащитник по душа. В дома му винаги има животни, за които се грижи, а компютърът му е пълен със заявления по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Той е едно от лицата на многобройните протести на природозащитници в Града под тепетата във връзка с различни проекти - кино "Космос", обновяването на Цар-Симеоновата градина, новата Зоологическа градина и др.

В края на 2011 г. заедно със съмишлениците си Пенка Попова и д-р Георги Литов регистрира сдружението "Граждански контрол - защита на животните", чийто председател е и до днес. През 2013 г. Георги Сербезов получи "Златен ключ" за гражданин, най-активно използвал правото си на информация.

Инж. Сербезов, какво ви дава основание да твърдите, че изграждането на новата Зоологическа градина в Пловдив е незаконно?

На първо място заради подробния устройствен план (ПУП), който действа за тази територия. Той не предвижда нищо подобно на зоологическа градина. Това означава, че и старият зоокът е бил незаконен. Новият проект, който се води за "реконструкция и модернизация на зоокъта", всъщност е разширение с 300 процента - площта от 9 дка става 40 дка.

Това е напълно достатъчно, за да бъде обявено за незаконосъобразно разрешението за строеж и да бъде издадена заповед от началника на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) за спиране на строителството веднага.

Вие и вашите съмишленици сте категорично против този проект. Има ли други незаконосъобразности?

Разбира се. Това е липсата на влязъл в сила акт по процедурата за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Законът е категоричен, че за паркове със специфично предназначение е необходимо директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) да направи преценка за необходимостта от ОВОС.

Изготвена ли е такава преценка от директора на РИОСВ - Пловдив?

Директорът на РИОСВ - Пловдив, Стефан Шилев, който доскоро бе шеф на общинската дирекция "Екология", счита, че не е необходимо дори да прави такава преценка. Той е издал едно писмо, което даже не знам дали има силата на административен акт, което от Общината наричат "съгласувателно становище". Това обаче не е актът, който се изисква по закон. Според Закона за опазване на околната среда за паркове със специфично предназначение задължително се прави преценка за необходимостта от ОВОС.

С тези аргументи ли обжалвате разрешението за строеж на зоопарка?

Именно. Отделно от това част от искането ни за спиране на строителството основно е фактът, че там се строи без влязло в сила разрешение за строеж. То не е влязло в сила, защото е обжалвано от нас в законния срок.

За нарушенията сте сезирали РДНСК - Южен Централен район. Какъв е отговорът?

Сезирахме единствения компетентен орган, който има задължението да извършва контрол и при установяване на нарушение да издаде заповед за спиране на строителството. Отделно от това сме пуснали жалба, с която искаме отмяна на разрешението за строителство като незаконосъобразно.

Наличието на обжалване не предполага ли спиране на работата на обекта?

Да, но не само че няма заповед за спиране на строителството, ами и по жалбата РДНСК не се произнесе в законния срок. Ние внесохме преписката на 6 юли, а 14-дневният срок изтече на 20 юли. Едва на 21 юли от РДНСК - Южен Централен район, тепърва са започнали да препращат писма към Регионалния отдел "Национален строителен контрол" в Пловдив. Аз получих тези писма с пощенско клеймо с дата 29 юли, т.е. били са им нужни 8 дни, за да пуснат по пощата едно писмо.

Оттук нататък какви действия ще предприемете?

Очаквайте всичко от нас, включително и гражданско неподчинение. Категорично няма да се откажем, каквото и да ни струва. Вече ни омръзна от бездействието на институциите.