Протестът срещу избора на Мая Манолова за омбудсман в снимки

00:06, 31 юли 15 / Политика 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След като днес Парламентът избра с тайно гласуване Мая Манолова за омбудсман социалните мрежи бяха заляти от гражданско недоволство. Стотици активисти от различни граждански групи демонстрираха възмущението си като излязоха на площад Народно събрание тази вечер.

Инициатори на протеста са участниците в протестите срещу Делян Пеевски и Пламен Орешарски. На улицата излязоха представители на разнородни граждански групи - Протестна мрежа, Ранобудните студенти, протестиращи от палатков лагер Изток. Както и членове на политически партии Зелените  и ДЕОС.

Със скандирания „Продажници”, „Оставка”, „Избори” протестиращите блокираха за 2 часа движението по бул. ”Цар Освободител” пред сградата на Народното събрание. Протестиращите заявиха, че през последните дни народните избраници са достигнали политическото дъно. Както с отхвърлянето на референдума, така и с подмяната на предложенията за съдебна реформа.

Въпреки леещия се проливен дъжд гражданите не напуснаха площада. Активистите си припомниха, че със същия порой започна и първия протест срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Не само дъждът беше повод за сравнение на сегашния избор за омбудсман с тогавашния за шеф на ДАНС. Организаторите смятат, че изборът на Мая Манолова за омбудстман е точно толкова адекватен, колкото изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Протестиращите припомниха, че настоящият омбудсман Мая Манолова беше организатор на "фалшиви граждански обсъждания", както и организатор на "фалшиви и манипулативни контра-протести" по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. 

 „Как е възможно надпартиен омбудсман да бъде ярко партийно оцветен човек, с толкова недвусмислена подкрепа за статуквото? Няма никакво извинение за подобен избор. Няма никакво честно и нормално обяснение за него. Той е поредната груба гавра с всички принципи на държавността и с институцията на Омбудсмана.”, се казва в призива за протеста.

"С този избор депутатите показаха политически пазарлъци, скрити коалиции и търговия с влияние", заявяват още оргатизаторите в призива си. „България има нужда от истински реформи в интерес на обикновените хора. Ако не можете да ги реализирате, за пореден път, единственият полезен ход за този Парламент, ще е ОСТАВКА!” 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама