Древна традиция с модерен прочит отново оживява чрез „Море от вино” в Поморие

13:20, 29 юли 15 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съществуват десетки легенди, но една от тях сладкодумно разказва, че хората със своята неблагодарност много оскърбила иначе веселия бог Дионисий и той решил да напусне своите земи  и да потегли към слънчева Тракия. Придружен от шумната си свита менади и сатири, богът взел най- хубавата си лозова пръчка като дар за местните хора и тръгнал към Черноморието. С много старание и любов Дионисий пазел своя дар и  когато се срещнал с траките, им показал как да се грижат за лозата, да я режат и берат плода й и да я превръщат в сладко вино. В отплата местните го почели, построили му светилища и устроили в негова чест Дионисиеви празници.  

Именно тази древна традиция възраждат празниците "Море от вино" в Поморие. Вече 14 години те привличат хиляди жители и гости на града, благодарение на организацията на Община Поморие, „Черноморско злато” АД и НЧ "Просвета 1888". 

На 31 юли /петък/ 2015 г. от 11 ч., във винарна Избата ще се проведе дегустация и пресконференция „Море от вино” 2015. Официалното откриване на празниците ще се състои от 20.00 ч. същия ден, когато от външната сцена на читалище „Просвета 1888”, бог Дионисий ще приветства домакини и гости. За настроението до края на вечерта ще се погрижи група "Мистик" с изпълненията си в стил поп и балканска музика, съчетани с нови аранжименти и вокални интерпретации. 

Още на 02.08.2015 г. /неделя/ започва и Националната седмица на морето. Началото й от 19.30 ч. ще бележат атрактивният  парад на ветроходните съдове и посрещането на друг митичен образ – Нептун - богът на морето.

Празниците „Море от вино” ще продължат до 6 септември, съпътствани от богата културно-развлекателна програма. Теодосий Спасов, Веселин Маринов и Николина Чакърдъкова са малка част от артистите с предстояща изява на поморийска сцена. В рамките на опияняващия месец са включени и редица други концерти, изложби и фестивали, както и честването на 250 годишен юбилей на храм „Св. Преображение Господне”.

Община Поморие и НЧ "Просвета 1888" са осигурили забавления и за най-малките посетители. А „Черноморско злато” АД организира безплатни дегустации, където ценителите на божествените еликсири ще могат да опитат и закупят най-добрите вина от региона.

Община Поморие, „Черноморско злато” АД и НЧ "Просвета 1888" канят всички да се потопят в благоуханната омайна атмосфера на месец август в Поморие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама