Протест срещу енергийната мафия и повишаването цената на тока се проведе в Бургас

13:07, 29 юли 15 25 678 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 100 работници от две бургаски предприятия – „БМФ Порт Бургас” и „Спартак”, излязоха на протест пред сградата на Областната администрация в Бургас. Поводът е планираното поскъпване на електроенергията за бита и индустрията. Това е вторият митинг по този повод след този на 26 юни пред входа на „Пристанище Запад”.

Пристанищните работниците се опасяват, че решението на енергийния регулатор за повишаване цената на тока неминуемо ще наложи завишаването на себестойността на  пристанищните услуги по обработка на товари, което ще отблъсне товародателите, ще доведе до загуба на клиенти, а вероятно и до загуба на работни места.

„Колкото повече се вдигат разходите, толкова повече работата сила намалява. Оттам спадат и доходите на служителите. На хората им писна да ги правят на диваци и простаци“, коментира Здравовеста Николова, председател на КТ „Подкрепа“ в порта. Тя каза, че сега са решили да протестират пред сградата на Областната управа, тъй като на първия протест никой не ги е чул. Ако сега отново няма ефект, са готови да отидат и в София.

„Това с тока е поредният грабеж на обществото. Всички ни е ще плащаме тази цена, и то без никакви основания, защото такива няма“, заяви Иво Наков от Гражданския инициативен комитет към „БМФ Порт Бургас“, организатор на протеста. Според него нарочно е избрано точно лятото за повишение на електричеството, защото сега хората са на почивки, забравили са големите сметки. И резултатът от повишението ще се усети през зимата, като дойдат големите сметки за ток.

Работниците издигаха плакати с надписи „Ден на траур за българската икономика“, „Иван Иванов – защитник на енергийната мафия“, Рамадан Аталай и Каймаканов – част от енергийната мафия“, „Спираме работа днес, за да не затворим изцяло утре“. На голям плакат беше уточнено, че протестът не е политически и не е антиправителствен. Митингът беше озвучаван от тъпан и вой на вувузели.

Малко по-късно представители на двете предприятия бяха приети от един от зам. областните управители на Бургас. На срещата е решено протестиращите да изготвят съвместна декларация против повишаването на тока, която губернаторът ще предаде на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама