РСК: Високата цена на тока ще доведе до ограничено производство, съкращения и по-високи цени на стоките

12:35, 29 юли 15 / Политика 25 688 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бизнес средата се влошава от месец май насам. Когато държавата, чрез своя регулатор КЕВР, обаче вдигне цената на тока и то неаргументирано, само за да събере едни средства от бизнеса и от по-малките производители, ще се увеличат цените на стоките, собствениците на малки и средни фирми, ще се наложи да ограничат производството или работните места.

Това заяви по време на днешния протест на бизнеса срещу вдигането на цената на тока с 15 до 20% от 1 август проф. д.н. инж. Красимир Ениманев, председател на Русенска стопанска камара (РСК).

30-ина служители, които бе заявено, че представляват 12 предприятия от Източна и Западна промишлена зона в Русе се включиха в протеста, който стартира с шествие от района на "Фазан" и стигна до площад "Батенберг".

"Ние не сме против регулациите и против тези, които произвеждат и продават ток, но не искаме българският бизнес да се ограбва. Нека парите да остават в хората. През последните 8-9 години бизнесът се декапитализира, губят се работни места, не можем да осъществим нови технологии. Не сме против реформата, но сме против мафията в енергетиката. Не сме против пазарните условия, но сме против разграбването, което създава дисхармония и остават само големи корпорации, които на практика са с чужди капитали", коментира още Ениманев.

Той настоя да се изчака до началото на 2016 г., когато се очаква и откриването на свободни пазар.

"В противен случай, могат да последват съкращения на работните места или изнасяне на бизнеса в по-добра среда за развитие. Така в България могат да останат само пенсионери и малцинства, които не са в състояние да произвеждат", добави Ениманев.

Протестът бе подкрепен и от КНСБ в лицето на председателя на Регионалния съвет на синдиката в Русе Боянка Димитрова. Тя коментира, че планираното повишение на цената на тока е следствие от поети ангажименти за изкупуване на скъпа ел. енергия оит ВЕИ и т.нар. американски централи.

"За преодоляване на кризата в българската енергийна система ние искаме да видим необходимата финансова подкрепа от държавата, която да е адекватна на натрупаните дефицити, поради политически решения", коментира Димитрова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама