Хиляди се събраха на протест за тока (обновена)

10:56, 29 юли 15 25 674 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хиляди хора се събраха между сградите на Министерския съвет и президентството час преди началото на протеста на работодателите и синдикатите срещу увеличението на цените на тока от 1 август. „Сметката е надписана и ще я платят гражданите“, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

"Всяка година всяко домакинство плаща за пладнешкия обир, за кражби и разхищения, една заплата. Ние не искаме да се караме със синдикатите кой да плаща тези неефективности, а да кажем, че на тях трябва да се сложи край. Затова сме тук заедно“, обясни Велев.

Това е вторият протест, на който работодатели и синдикати излизат заедно. Очаква се протести да има в 29 града в страната и в тях да се включат работещите от близо 1000 фирми. В демонстрацията в столицата ще се включат хиляди хора. Протестът ще се превърне в шествие до централата на КЕВР на бул. „Дондуков“, което ще се върне до началната си точка пред Министерския съвет. Ето още какво каза Васил Велев преди началото на протеста в столицата:

„Това е пладнешки грабеж, който трябва да бъде преустановен, така както беше направено в Полша и в Унгария. Редица ВЕИ-та са присъединени в нарушение на закона. Половината от тях са присъединени в последния момент. Приемателната комисия е приемала по 15 строежа на ден. Вие знаете как се приема един строеж. На всичкото отгоре председателят на комисията е бил в чужбина. Това са безобразия".

По думите му парламентът промени Закона за за възобновяемите енергийни източници по един безобразен начин. "Редица депутати не декларираха конфликт на интереси, а участваха в гласуването. Добавиха още една година преференция за ВЕИ-та от оборски тор. Електрическата енергия от тези ВЕИ-та ще отвори дупка в пъти по-голяма, отнесено към един мегават, отколкото от останалите ВЕИ-та. Цената на някои от тях е 7-8 пъти по-голяма от пазарната", каза още той.

Според него редица поправки между първо и второ четене обезсмислиха усилията ни да намалим тази дупка.

"Ценовата надбавка, която КЕВР иска да сложи е 40 лв. Тя се определя от КЕВР е, за да покрие дупката, която се отваря между пазарната цена и защитените преференциални цени на американските централи на фотоволтаиците“, заяви още Васил Велев.

Шествието мина покрай сградата на КЕВР. Там те скандираха „Кои процентите сгреши? Кой, кой, кой?”, „Иванов – off, off, off”.

Пред Народното събрание Светослав Глосов, председател на Строителната камара, призова: „Стига повече лобистки закони, подкрепете българския бизнес. Всеки такъв закон води до намаляване на заетостта, намаляване на работната заплата и сива икономика”. 

Според Евгений Иванов от КРИБ пред парламента шествието вече наброява около 10 хил. души. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама