Фирми в Добрич се включват символично в протеста срещу поскъпването на тока

07:54, 29 юли 15 25 601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки фирми от област Добрич ще се включат символично в протеста днес срещу повишението на цената на тока. Те ще имат стикери, с които ще  заявят подкрепата си за протеста, съобщи Мария Кирилова – председател на УС на КРИБ - Добрич. Тя обясни, че протестът се подкрепя и от организации, които са членове на КРИБ, като Камара на строителите, Камарата на производителите на мебели, работещите в дървообработващата промишленост. Сред фирмите, които символично ще се включат в протеста, са „Добруджански хляб”, „Елпром”, „Атанасов груп”, рекламни къщи и много други.

В разпространена протестна декларация се казва, че „Структурата на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, град Добрич категорично се противопоставя на предложеното от ДКЕВР шоково увеличение на добавката “задължение към обществото“ в цената на тока. Предприетите действия за спиране на това решение отстрана на бизнеса не доведе до задоволителен резултат. След като станахме свидетели на срамни сцени в българския парламент и се видя как определени депутати защитават интереси за нови инвестиции във ВЕИ от биомаса, въпреки милиардите дефицити за преференциални производители с изпълнени ангажименти за ВЕИ до 2020 г. Окончателните промени бяха силно редуцирани и в резултат на това двойното поскъпване на цената ще се запази. Наредбата за намаляване на тежестите от ВЕИ ще се забави докато бъде нотифицирана от Европейската комисия. Но, дори и тогава ще облекчи частично само големите предприятия. При запазване размера на всички останали компоненти, които формират предложения размер на тази добавка, крайната цена ще остане непоносимо висока. Не на последно място, тези промени отново се правят в условия на неспазване на законовото изискване за оценка на въздействието на нормативните актове преди тяхното приемане. ;

В тази връзка КРИБ – Добрич напомня, че са поети ангажименти от изпълнителната и законодателна власт по следните основни искания: запазване на сегашната цена на добавката „задължения към обществото“ до пълното разкриване на резервите за електроенергетиката и причините за натрупаните дефицити. Незабавно приемане на пътна карта за преструктуриране на сектора и реформи за отстраняване на всички фактори, които водят до неефективно управление. Задълбочено обсъждане на резултатите от законодателните промени, както и на резултатите от разкритите нарушения и намалена разходи в сектора и тяхното отразяване при определяне на новите ценови добавки за стопанските потребители. Българският бизнес не може да поеме високия разход в цената на електроенергията. Не искаме да спираме производствата, губим своята конкурентноспособност, която сме постигнали в резултат на огромни инвестиции и тежък труд, но това са интересите на българската индустрия, на цялата икономика на България, без оглед на размера на предприятията. Не приемаме предложените нови цени за задължение към обществото, защото те ще доведат до загуби за българското общество”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама