Депутатът Нели Петрова почете Освобождението на Варна

13:53, 27 юли 15 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народният представител от ПП ГЕРБ-Варна Нели Петрова присъства на тържественото честване, посветено на 137-ата годишнина от Освобождението на Варна от турско робство, което се проведе в храма на Духовно-просветен център "Свети Архангел Михаил".

Празника почетоха кметът и областен лидер на ГЕРБ във Варна Иван Портних, районни кметове, общински съветници и граждани. Нели Петрова положи венец пред паметника "Посрещане на братята освободители" в двора на духовно-просветния център.

По време на тържеството свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха Света литургия. Десетки варненци се събраха в двора на храма, за да почетат празника, отбелязан с военен ритуал и полагане на венци. На това място на 27 юли 1878 г. варненци посрещат с хляб и сол руските войски, предвождани от генерал Аркадий Столипин. Варна е последният български град, освободен по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор от турско робство.

„27 юли е денят, в който честваме Освобождението на Варна и се прекланяме пред саможертвата на българските опълченци, на руските, украинските, финските и румънските воини, дали  живота си за нашата свобода. Нека пазим тази свобода, защото свободата на един народ се съизмерва със свободата на дедите му”, каза кметът и областен лидер на ГЕРБ във Варна Иван Портних.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама