Над 5000 души излизат на протест срещу увеличението на тока

12:03, 27 юли 15 25 593 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 1000 фирми в 29 града излизат на протест в сряда, броени дни преди Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да вземе решение за новия ценови период от първи август.

Това съобщиха на пресконференция заседателната зала на Българската стопанска камара (БСК) четирите национално представителни работодателски организации – Асоциацията на дружествата от леката промишленост (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), предаде репортер на София Topnovini.bg.

Протестите ще са под формата на шествия, като са подкрепени от синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа“, а желание за участие до момента са заявили около 5-6 хиляди души. В столицата шествието ще стартира в 11ч. от Министерски съвет, ще премине по бул. „Александър Дондуков“ пред сградата на КЕВР и ще продължи до Народното събрание.

Недоволството на индустриалците е предизвикано от неизпълнението на предложени от тях мерки за недопускане на увеличението на добавката „Задължение към обществото“ за електроенергията от страна на Министерски съвет и Народното събрание.

Според тях приетите промени в Закона за енергетиката миналата седмица ще увеличат дефицита в Националната електрическа компания (НЕК) вместо да я съкрати. Това е причината да се опасяват, че от 1-ви януари ще има поскъпване на електроенергията за индустрията. Исканията на брашовите организации е увеличението на добавката да бъде отложено за 1-ви януари 2016 година. 

„Действията на някои хора в Народното събрание обърнаха колата в последния момент. В продължение на два месеца с правителството и след това с парламента успяхме да договорим в непълен обем много мерки, които биха позволили на КЕВР да се откаже от първоначалното си решение за драстично повишаване на цента на тока“. Това заяви Евгений Иванов от КРИБ. По думите му между първо и второ чете в зала на промените в Закона за енергетиката се е оказало, че усилията им са отишли напразно.

Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България заподозря народните представители в прокарване на лобистки интереси с въпросните промени. По думите му голяма част от мерките обезсмислят прилагането им.

„По договора за присъединяването на България към Европейския съюз до 2020 година 16% от използваната електроенергия в страната трябва да е от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Към настоящи момент се наблюдава преизпълнение, като 18 на сто от тока се произвежда от ВЕИ“, поясни Иванов.

Опасенията на индустриалците са, че ще поскъпнат редица услуги и стоки. Също така ще се свие експортът, производството, ще последват съкращения на работни места, заплати и осигуровки. Много от фирмите били на кръстопътя между фалит и вливане в сивия сектор.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама