Съветът на НАТО заседава извънредно във вторник по искане на Турция

09:41, 27 юли 15 / Свят 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика във вторник извънредно заседание на Северноатлантическия съвет - посланиците на 28-те страни в НАТО, предаде агенция Reuters, цитирана от БТА.

Заседанието е по искане на Турция и ще разисква проблеми на сигурността след самоубийствения атентат миналата седмица в турския град Суруч, в който загинаха 32 души, и последвалите турски военни действия срещу "Ислямска държава" и Кюрдската работническа партия (ПКК).

"Турция поиска заседанието поради сериозността на ситуацията след ужасяващите терористични атаки през последните дни и за да информира съюзниците за мерките, които предприема. НАТО следи внимателно развоя на събитията и е солидарна с Турция", се казва в декларацията на пакта.

Член 4 от Вашингтонския договор предвижда членовете на НАТО да поставят проблеми за обсъждане на политически консултации. От създаването на съюза през 1949 г. той е бил задействан в редица случаи, например от Турция през 2003 и 2012 г. и от Полша през 2014 г. Член 4 гласи: "Страните ще се консултират заедно когато, по мнението на някоя от тях, териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на някоя от страните е застрашена". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама