Михаил Мирчев: В София има много мафия, много цинизъм в политиката

17:21, 26 юли 15 25 Topnovini Автор: Topnovini
Михаил Мирчев е собственик на социологическата агенция "АССА-М“. През 1990 г. напуска БСП, но през годините е бил експерт към партията и е консултирал и обучавал столичните социалисти. Баща му е проф. Стоян Михайлов - секретар на ЦК на БКП през 70-те и 80-те години. През 1988 г. е отстранен от висшата номенклатура заради критики към Тодор Живков. Синът на Михаил Мирчев – Стоян, е най-младият депутат в групата на БСП със своите 33 години.

 Проф. Мирчев, БСП ви избра с мнозинство за кандидат за кмет на София на фона на по-популярни имена като Георги Кадиев, например. С какво спечелихте социалистите?

Георги Кадиев е едно изтощено име. Губил е доста избори в София, така че трети път ще му стане много. Гергана Алексова представи много подробна управленска програма, но изборите в София няма да имат такава конкретност - кои дупки да се запълват и какви общински жилища да се строят. Изборите ще бъдат по-политически. На тази база като контрапункт бях избран аз, защото говоря за общополитически план, считайки, че това, което се случва в София, е съдбата на България. Предполагам, че това е надделяло.

А с какво смятате да спечелите столичани?

С честност и принципност. В София има много ресурси, хората тук се стичат от цялата страна, търсейки работа и кариера. В същото време в София има много мафия, много цинизъм в политиката. Така, че с честност и искренност. Мисля, че нещата трябва да се назовават с точните им имена. Общината трябва да се погрижи не само за привилигированите квартали, а и за обикновените квартали, където живеят обикновени хора.

БСП изгуби позиции в последно време. Смятате ли, че изборът ви е мотивиран от желанието на партията да остави лицата от своята „първа линия“ на по-високите етажи на властта?

Аз безспорно съм много нестандартен кандидат и като биография, и като това, че нито членувам в БСП, нито съм участвал в някакви структури. Никога не съм бил тяхна номенклатура. Винаги съм бил близо до лявото пространство и до БСП, но все пак съм бил отстрани. Сега влизам на терена и се превръщам в централен играч. От друга страна моят избор, и то с впечатляващо мнозинство, означава, че БСП търсят нестандартна кандидатура и по-емоционален стимул, който да ги изведе от тяхната рутина.

София е „десен“ град. Как оценявате шансовете си за победа, имайки предвид, че опонентите ви ще са Йорданка Фандъкова от ГЕРБ и по всяка вероятност Вили Лилков от Реформаторския блок?

Няма никакъв проблем да бъдат победени Реформаторите, защото виждате те самите как дискредитират себе си с поведението си в парламента. Предизборните изследвания сочат, че рейтингите на Реформаторите и на БСП е почти равен. Ако те не извадят една силна кандидатура, Вили Лилков е прекалено технократичен и безличен в телевизора образ, няма да има проблем с Реформаторите.

Следващият въпрос – дали Йорданка Фандъкова, която безспорно има много силен начален старт, ще спечели на първи тур? Считам, че ако моята кампания се развие удачно, ако БСП наистина стои зад кандидатурата ми и ако привлечем вниманието на центристки и дори на част от десните, Фандъкова ще отиде на втори тур. Това ще бъде огромен стрес за нея и не се знае как ще стане прегрупирането между първи и втори тур. Много неизвестни има в тези избори и затова е интересно. Аз като бивш спортист обичам предизвикателствата и затова се хванах. Да изиграем играта и да видим какъв ще е крайният резултат.