Одитори, БНБ, ДАНС и акционери в КТБ виновни за фалита на банката

09:21, 08 юли 15 / Политика 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
БНБ и ДАНС са "проспали" многобройните нарушения в КТБ, става ясно от изключително обширният доклад на парламентарната комисия, която се занимаваше с аферата.

Според депутатите "Банков надзор" в Българската народна банка не е изпълнявала ефективно своите функции и не е забелязала как стотици милиони левове кредити се дават без обезпечение на фирми, близки до Цветан Василев. "Не става въпрос за липса на професионализъм, а за пълна безотговорност и бездействие", пише в доклада.

ДАНС също не е установила нито едно нарушение и не е осигурила свои източници на информация. Агенцията е преразказвала в своите доклади отчетите на БНБ. А в Годишния доклад на ДАНС за 2013 г. КТБ дори не фигурира. Агенцията не е проверила съмнителните кредити и е позволила ключови за българската икономика и национална сигурност фирми да бъдат придобити от офшорки.

Комисията не е разгледала дейността на прокуратурата в случая, но от доклада става ясно, че ДАНС все пак е подала няколко "изолирани сигнали", но и обвинението не е предприело нищо.

Одиторите също имат вина за източването на банката, като в докладите си е включвала противоречащи си или недостатъчни доказателства, като са липсвали и документи по време на одитите.

Комисията хвърля вина и върху миноритарните акционери в КТБ, които не са упражнили достатъчен контрол. В доклада се твърди, че Цветан Василев се е разпореждал еднолично с банката. Депутатите не са отчели изрично вина на Комисията за финансов надозр (КФН), макар в доклада ясно да пише, че тя трябва да защитава интересите на инвеститорите.

В доклада на депутатите е публикуван и пълен списък на фирмите, които са източвали КТБ чрез необезпечени кредити, както и законодателни предложения.

Вижте останалите изводи от доклада:

64% от кредитите на КТБ раздадени на фирми-бушони на Цветан Василев

Срещу Цветан Василев е имало десетки сигнали, сочи докладът за КТБ

Вижте целия доклад тук:

Първа част

Втора част

Трета част

Четвърта част

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама