Община Шумен изготвя становище по казуса с Фабулис

07:00, 08 юли 15 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предстои юрисконсултът на община Шумен Иван Кавръков да излезе със становище по казуса с наемателите на “Фабулис”.

Отварянето на спортно-развлекателиня център се забави много във времето и общината губи пари от това. Центърът трябваше да заработи в края на миналата година.

В становището си юрисконсултът на Общината ще трябва да уточни дали наемателите от фирма "Ексит" спазват договора си и дали ремонтите, които са извършили отговарят на изискванията на договора и конкурсното предложение, направено при вземането на обекта от наемателите.

Правна комисия към Общинския съвет в Шумен също ще разгледа казуса и трябва да излезе със становище по въпроса. След това Общината ще вземе решение дали да се продължи договора с наемателите или той да бъде прекратен.

Комисия с председател Иван Кавръков, инж. Кирил Вълеви и Иван Хаджииванов от Отдел общинска собственост вече са направил оглед на сградата на “Фабулис” и извършените ремонтни дейности там.

“Има реално извършени ремонти, но те не са съгласувани с общината и ние не знаем дали са били належащи. Има и някои неща, които не могат да се приемат като строително-ремонтни дейности - като почистване на залата и почистване на стъкла”, каза Иван Кавръков.

Той уточни, че наемателят “Ексит” иска да му се признаят 100 хил. лв. за извършената ремонтна дейност, като за тази сума в общината са представени фактури.

“Когато разгледахме обекта и направихме корекция, стойността на сумата бе намалена с около 40%”, допълни Иван Кавръков.

“Има неща, които не са изпълнени по договора за наем. За ремонта на покрива е представен договор с фирма за 12 500 лева, а в представената ни сметка излиза, че ремонтът е струвал около 30 хил. без ДДС. Има несъответствие между това което показват като документи и това, което ни дават като количествено-стойностна сметка”, уточни юрисконсултът на Общината.

Шуменската фирма "Ексит" спечели търга за спортно-развлекателния комплекс "Фабулис" през януари миналата година и го взе под наем за 10 години, като се ангажира да вложи за неотложни ремонти 36 900 лв. Тогава Общината се договори да приспадне наема за 5 месеца за сметка на извършения ремонт. Месечният наем бе 2 500 лв.

През март управителката на “Ексит” ООД Десислава Петрова поиска удължаване на гратисния период, в който да не плаща наем до 1 юли, с мотива, че е изхарчила повече пари за ремонти от предвидените 44 хил. лв., които щяха да бъдат прихванати от наема.

Спортно-развлектаелният комплекс “Фабулис” бе отдаден с договор на  концесия, който бе развален през 2010 г. заради системно неспазване на условията в договора. В края на 2010 година Общината стана собственик на сградата, а след това я даде за управление и стопанисване на своето предприятие по туризъм “Мадарски конник”.

Повече от две години след 2010 година, спортно-развлекателният център остана празен и започна да се руши, а общината много трудно намери наемател на обекта.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама