Жан-Клод Юнкер заяви, че се чувства предаден от Гърция (обновена)

14:17, 29 юни 15 / Свят 25 588 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Чувствам се предаден!", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на извънредна пресконференция в Брюксел по повод провелените преговори с Гърция. 

Юнкер каза, че се чувства "предаден" от "егоизма" от страна на Гърция и обвини правителството за провалилите се преговори по дълга. Тй заяви, че гръцкият народ "трябва да разбере истината".

Председателят на ЕК призова гръцкото правителство да обясни на гражданите си залога на този референдум, да каже и цялата истина около преговорния процес. 

Юнкер отбеляза, че в обсъждания пакет няма съкращения нито на пенсиите, нито на заплатите, както и че съкращенията са с 12 милиарда евро по-малко в сравнение с предишния план.

"Това е пакет, който е социално справедлив и гарантира прозрачност. Разбира се, някои мерки са болезнени, но и ние даваме много повече време на гръцкото правителство за да ги приложи. Фискалната консолидация означава контрол над публичните финанси и осигуряване на възможности за заетост. На масата беше предложение за модернизиране на публичния сектор."

"Няма защо да отправям нови предложения към Гърция. Предложението вече е на масата за преговори", съобщи той и добави "Вратата все още е отворена".

Юнкер посочи, че излизане на Гърция от Еврозоната никога не е било вариант за него.

"През последните месеци бях лично ангажиран с преговорите. Гръцкият народ е близо до сърцето ми. За мен излизането на Гърция от еврозоната никога не е било и не е опция", каза той.

Все пак Юнкер предупреди, "но, както съм казвал на гръцките си приятели, не мога да защитавам този вариант срещу всички останали. Направих всички по силите си да постигнем споразумение."

„Очаквахме предложенията от гръцката страна, които много често бяха забавяни или променяни. Направихме изключително много, за да постигнем социално справедливи мерки. Отчетохме и основните искания на новото правителство на Гърция”, допълни той.

"От наша страна вратата продължава да е отворена. Това не е краят на процеса, не означава, че сме блокирани в задънена улица - ние сме в последните минути на сключване на сделка. В петък не знаех, че гръцкото правителство ще прекъсне преговорите. Бях готов до последно да се боря да намерим заедно решение. Другите страни членки положиха огромни усилия да помогнат на Гърция, дори игнорираха реакциите на своето население. Време е и гръцките власти да покажат отговорност".

Председателят на Европейската комисия призова гърците да гласуват с "Да" на референдума на 5 юли, защото това ще бъде ясен знак за ЕС, че Гърция иска да остане в еврозоната и ЕС.

"Днес сме 28 страни - членки на ЕС, и след толкова много усилия и жертви успяхме да се обединим в 19 членки на валутния съюз. Искам да останем толкова и дори да станем повече," каза Юнкер.

"Не е моя работа да обвинявам гръцкото правителство и не го правя. Но съм разочарован - и политически, и като човек.", каза в заключение председателят на ЕК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама