Тайна врата на Ковачевското кале край Попово откриха археолозите

Руини на зазидана тайна врата откриха археолози при проучването на Западната крепостна стена на късноримския град “Ковачевско кале” до Попово.

Още при първите разузнавателни сондажи, направени през месец май тази година, историците попадат на странна каменна зидария, разположена няколко метра по-навътре в града от търсената крепостна стена. Следват спешни проучвания, проведени на площ от 80 кв. метра с дълбочина около 2,30 м, които изваждат на повърхността забравеното от всички съоръжение, изградено между 308 и 324 г., заедно със самата крепост.

Скритият вход представлява масивна П-образна конструкция, покрита с полусферичен тухлен свод, издаваща се 2,20 м пред крепостната стена по посока на града. Вътрешната широчина на съоръжението е била над 3 метра. Входът от страната на града е бил защитен от двукрила масивна дървена врата, която е извеждала жителите директно през крепостната стена навън. Тайната врата е служела и за внезапни контраатаки. От външната страна проходът е бил подходящо маскиран с няколко реда камъни, наподобяващи зидарията на стената.

По време на силно земетресение, станало при управлението на император Теодосий I (379-395), съоръжението е било лошо повредено. За запазване устойчивостта на крепостната стена то е старателно зазидано с камъни, споени с хоросан, като по този начин и престава да функционира.

Самият град, заемащ площ над 40 дка и известен днес като “Ковачевско кале”, е изграден при съвместното управление на императорите от късната римска империя Лициний I и Константин I Велики между 308 и 324 година след Христа. Преживял е земетресения, готски и хунски набези и техните опустошения. По монетни данни животът в него е просъществувал до към 578 г., когато той е нападнат и е полуразрушен от аварите. След тази последна инвазия оцелелите му жителите са били принудени да го напуснат, но този път за винаги.

Проучванията на мястото, ръководени от проф. Дончева от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, продължават, информираха от общинската администрация в Попово.

Social

Коментари