Коледари ще благославят из селата в Търговищко

Деца и мъже от няколко села в Търговищко ще изпълнят обичая Коледуване - съобщи главен експерт "Читалища" в общинската администрация Янета Димитрова. Щастливите стопани, посетени от тях, ще получат благословии за здраве и берекет. Коледарите са организирани от ръководствата на местните читалища.

Коледуване по беломорски ще има в село Здравец. Там коледарите ще изпълнят автентичен обичай според стародавни традиции, придружен с типични песни от Беломорието.

Коледа по тракийски ще посрещнат и в село Буховци. Вечерта на 24 декември десетина мъже-коледари тръгват, за да благословят за здраве и благоденствие стопаните в селото. “Репертоарът им е подкрепен и от 9 автентични тракийски песни. Заедно с тях ще обикаля и Дядо Коледа, който раздава подаръци на децата”, разказа читалищният секретар Кремена Кирилова.

Читалището в село Стража организира група деца от първи до шести клас, които не за първи път ще коледуват на 24 и 25 декември и ще благословят с песни и наричания стопаните от селото. "Част от средствата, които събират от коледуването, те дават и на местната църква, за да покажат, че са добри хора и християни", сподели секретарят на читалището Илияна Петрова.

Вече 18 години в Макариополско по Коледа по улиците и къщите също могат да се срещнат коледари. Част от събраните от тях средства отиват като дарение за детската градина в селото.

В квартал Въбел подготвят коледен спектакъл, на който ще има възстановяване на обичая Коледуване, викторина с Дядо Коледа и много изненади за малчуганите. Добрият старец ще радва и децата на Вардун с коледни и новогодишни изненади.

Social

Коментари